30 000 часа за 10 години - Такъв е животът на един трактор CLAAS в Танзания

30 000 часа за 10 години - Такъв е животът на един трактор CLAAS в Танзания
Захарна тръстика, докъдето ти стига погледът: 150 000 дка са нивите на ПТК Лимитед, един от четирите най-големи производителя на захарна тръстика в Танзания. На 80 000 дка се отглежда захарна тръстика, 46 000 дка са горите и природният резерват. Предприятието, основано през 1930 под името ‚Tanganyika Planting Company Ltd.‘ и междувременно вече част от групата Алтео ООД със седалище Мавриций, произвежда 100 000 тона захар годишно, която се продава изключително на местния пазар.
 
За Фридрик Норт-Комбс, 40 годишният ръководител на машинния парк във фирмата, захарната тръстика има особена стойност:
 
„Роден съм и съм израснал в плантация за захарна тръстика. Смятам, че водя захарен живот.“ От Мавриций, където е роден и където вече е работил в захарна фабрика , г-н Норт-Комбс е  дошъл в ТПК Лимитед преди 10 години. В момента той отговаря за 500 служители. 

 
„Тук, само на 50 км от Килиманджаро – най-високата африкански планина със своите 5 895 метра, растението вирее при оптимални условия на тропически климат и достатъчно слънце.“
 
Повече от половината засята със захарна тръстика площ в света се жъне все още на ръка, така е и при ТПК ООД. Това е изключително опасна дейност, тъй като захарната тръстика е предпочитано убежище за змии. „Това е причината преди жътва полетата със захарна тръстика да се палят, в противен случай нито един резач не би се осмелил да припари до тях“, обяснява Фридрик Норт-Комбс. Огънят изгаря сухата листна маса, без да поврежда захарната тръстика или корените. Всеки път решението кои полета трябва да се жънат се взима предната вечер от регионалния отговорник по растениевъдство и те се палят. Приоритет при взимането на това решение имат, освен степента на узрялост на площите и метеорологичните условия. Случва се в една част на територията на ТПК да вали, докато в друга част е сухо. „Това е от влиянието на Килиманджаро“, казва Фридрик Норт-Комбс.     
 
 
Селскостопанските площи на ТПК ООД са идеално за захарна тръстика. Тук, само на 50 кв от Килиманджаро – със своите 5 895 метра най-високият планински масив в Африка, растението се развива при оптимални условия на тропически климат и достатъчно слънце. Особено важно е, че водоснабдяването е гарантирано – все пак необходимостта от вода на декар възлиза годишно на 12 000 до 15 000 литра. Падат 400 до 500 мм валежи, за съжаление предимно по време на дъждовния период през април и май, така че през останалото време от годината площите се напояват от планинските реки и подпочвени води. Въпреки относително добрите предпоставки почвата представлява голямо предизвикателство. „Имаме високо съдържание на натрий и сол, които затрудняват отглеждането на още по-качествена захарна тръстика“, обяснява експертът по захарна тръстика  Норт-Комбс. За да се противодейства на ефекта от отлагане на соли в почвата, при поливане трябва да се обърне внимание и на съответното отводняване чрез дренажни системи.
 
 „Благодарение на климата можем да жънем захарна тръстика веднъж годишно.“
 
Захарната тръстика е многогодишно растение и след жътва отново израства. „Благодарение на климата можем да жънем захарната тръстика веднъж годишно, на други места цикълът трае 15 до 18 месеца“, обяснява  Норт-Комбс едно от предимствата при отглеждането на захарна тръстика в неговия регион. Растенията преминават през този цикъл до пет пъти. След това се изкореняват и се засаждат нови – годишно около 15 000 дка. Освен това върху 3 000 дка се правят опити за засаждане на междинни култури за подобряване състоянието на почвата. Между другото с боб. Едно не лесно начинание, тъй като няма налична техника нито за засаждане, нито за жътва.   
 
През изминалите три сезона TПК има среден добив 1 200 до 1 400 тона захарна тръстика на декар, а захарното съдържание възлиза на 15%. Жътвата на захарна тръстика се извършва от юни до март. След това започва дъждовния сезон, който се използва за дейности по поддържката. „Интервалът между паленето на полетата и ‚Crushing‘, рязането на захарната тръстика, може да бъде максимално 40 часа, в противен случай започва процес на ферментация и качеството на захарната тръстика намалява“, обяснява Фридрик Норт-Комбс част от своите задължения. Той трябва да се погрижи захарната тръстика да бъде транспортирана от полето до фабриката, където ежедневно се мелят 4 000 тона захарна тръстика, без прекъсване, седем дни в седмицата. Работите по товаренето и транспортирането също са 24 часа в денонощието. Всеки час трябва да идват 40 вагона със стока, за да работи захарната фабрика нормално. Всеки вагон съдържа по четири тона захарна тръстика. Производството на захар е свързано с висок разход на енергия и спирането на фабриката би довело до големи загуби на работно време и разходи. Четири локомотива работят в ТРС и осигуряват транспортирането на захарната тръстика от т.нар. „зони за товарене“ по полетата до фабриката. На „товарните зони“ вагоните се прехвърлят от тракторите на локомотивите. Транспортирането до фабриката само с трактори би било неефективно, тъй като най-отдалеченото поле е отдалечено на 17 километра, а тракторите биха могли да транспортират само два вагона. Само във вътрешността на полетата работят 20 трактора, също 24 часа в денонощието, само на всеки осем часа се сменя водачът. 
 
 
„Тук тракторите имат два живота.“
 
„Тракторите тук имат два живота“ описва работата на машините Ерик Пинон, дясната ръка на Фридрик Норт-Комбс. „По принцип те работят десет години и имат навъртяни 30 000 работни часа. Годишно работят по 4 000 часа. Първите пет години транспортират захарна тръстика, следващите 10 000 часа нормална дейност по полето, където се ползват за торене, пръскане и т.н.“, обяснява Ерик Пинон нормалният цикъл на работа в условията на неговото предприятие. За транспортиране и нормални дейности по полето ТРС ползва различни модели трактори от 50 до 150 к.с. Изкореняването на корените на захарната тръстика, оранта и подготовката на почвата за новото засаждане се извършва от четири големи трактора до 350 к.с. 
 
„Условията тук в Африка не могат да се сравняват с тези в Европа“, смята Фридрик Норт-Комбс. Той е наясно, тъй като познава европейските условия, тъй като има семейни връзки в Европа и често обикаля континента. Изискванията към техниката, условията, служителите , всичко това е от особено значение. „В Африка е трудно по отношение на сервиза“. Много сме далеч от всичко, от цивилизацията и следователно резервни части, машини и т.н.“, описва той ситуацията в предприятието на своя работодател. Затова при търсене на възможни доставчици се отдава голямо значение на надеждни партньори, добра техника и първокласен сервиз. Дейностите по поддръжката и поправките се осъществяват от специално обучени служители в собствения сервиз на фирмата. С оглед това не се учудваме, че дефиницията на  Норт-Комбс за един добър ден звучи: „Когато успеем да разрешим успешно дадена тема или проблем.“
 
 
„Даваме всичко от себе си, за да сме най-добрите“
 
Голямо предизвикателство за Фридрик Норт-Комбс и неговия екип е да намерят подходящи служители. „Много е трудно да се намери квалифицирана работна ръка, така че инвестираме много време в обучения. Ако хората са квалифицирани, често търсят нови възможности за развитие и се местят, тогава трябва наново да започнем с обученията“, казва г-н Норт-Комбс. Да имаш първокласен екип, с който можеш да решаваш проблеми, това за него е най-важната предпоставка за добра работа и качество: „Това за мен е най-големият приоритет – хората.“
 
В световен мащаб Танзания със своята продукция 300 000 тона годишно не е от големите производители на захарна тръстика. За промишлеността и бита са необходими 590 000 тона. Това води до дефицит на захар, който води до необходимост от внос, който повлиява пазара и цените. В рамките на Танзания ТПК спада към четирите най-големи предприятия и се слави като добър и желан работодател. 3 000 души работници, от които 1 500 на постоянен договор и 1 500 временно назначени, са облагодетелствани от социалната ориентираност на фирмата, носеща много облаги. „Тук сме като малко самостоятелно село“, казва Фридрик Норт-Комбс и продължава: ТПК се грижи за образованието, има собствена болница, където служителите и техните семейства могат да се възползват от здравната им застраховка. Вярвам, че това допринася за общото благо и нашите служители го оценяват.“ Освен това всички къщи имат електроснабдяване. „Използваме създадената по време на производствения процес на захарта пара и чрез турбини за парата изгаряме багасата, нишковидните остатъци на растенията. По този начин ставаме независими от държавното електрозахранване.“ Управителят на ТПК е убеден, че промишлеността и предприятието са отговорни за подпомагането на общините и развитието на страната.
 
 
Добре свършена работа, това за Фридрик Норт-Комбс означава „да направиш всичко, както трябва, за предпочитане още от първия път и да задържиш това добро работно ниво“. Истинското предизвикателство е гарантирането на доброто работно ниво. „Това наистина е трудно. Но ние даваме всичко от себе си, за да сме най-добрите.“
 

Всички продукти на CLAAS може да намерите при официалния вносител на марката за България фирма „Рапид КБ“ ООД – тел. 02/400-80-10, www.claas.bg.

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!