390 комбайна започнаха жътва в Търновско

390 комбайна започнаха жътва в Търновско

390 зърнокомбайна започнаха да жънат ечемика в Област Велико Търново. Има стопани, които няма да изкарат машините си заради унищожената от сушата и впоследствие от проливините дъждове зърнена реколта.

През миналата година в жътвената кампания за се включили 420 комбайна, сочат данни на Областната служба по земеделие. В региона има засети 126 440 декара с ечемик. В края на следващата седмица се очаква да стартира и жътата на пшеницата, която е засегната от сушата на 60-70%.

Зърнопроизводители коментираха изявлението на Министъра на земеделието Нихат Кабил, че "ще бъдат на 100% компенсирани всички засегнати от сушата", което обаче няма да стане, тъй като от МЗГ в София - приемат за засегнати площи когато имаш ожънати под 20 кг./декар!!! Ситуацията е абсурдна, дори ои 220 кг. от декар да имаме пак сме на загуба - коментираха пред Трактор.БГ фермерите от региона.

От Областната дирекция на КТИ съобщават, че са тръгнали на масови проверки за техническото състояние и пожаро-безопасността на прибиращата техника. Основните проблеми, които констатират при първите проверки са в регулировката на вършачните механизми и кормилното управление.

Стопаните, които излизат на нивите с техника, която не е в добро състояние могат да получат солидни глоби според последните изменения в закона за регистрацията и контрол на земеделската техника. Санкциите при повторно нарушение са до 1000 лв.

Най-старият трактор, който ще участва в тазгодишната кампания по прибиране на зърнената реколта е на стопанин от село Родина, Община Златарица, който е произведен преди 40 години и има повече музейна стойност.  Най-разпространени са комбайните Claasр ДОН, Нива и John Deere.