3900 употребявани трактори са внесени и продадени в Гърция за 1 година

3900 употребявани трактори са внесени и продадени в Гърция за 1 година

От м. декември 2005 до началото на декември 2006-а година в южната ни съседка - Гърция, са внесени и продадени общо 3 900 трактора втора употреба, се убеди лично екипът на Tractor.BG, който бе на посещение в Гърция, по покана на Сдружението на търговците на земеделска техника.

Продажбата на такъв висок брой употребявани трактори в Гърция, не е знак за лиспа на развитие на пазара на нова селскостопанска техника, увериха гръцките специалисти.
По отношение на пазара на прикачен инвентар, новите машини държат над 85% от пазарния дял.

Основният внос на употребявани трактори е от Италия, Германия и Япония. Интересн факт е, че само през последните 12 месеца, малките фермери са закупили над 1600 малогабаритни употребявани японски трактори Kubota, които са добре познати на тамошните стопани.
От западните машини, най-значителен е вносът на трактори CASE в мощностният диапазон 120-160 к.с., следвани от Massey Merguson, John Deere, McCormick и Fendt. Не на последно място са стари модели на Fiat Agri, които през 80-те са държали доста високи пазарни позиции в Гърция и още са обезпечени с части и сервиз.

Визитата е част от срещите инициирани от Асоциацията на българските села, която започна поетапни срещи във всички Европейски страни с цел популяризирането на българското село и привличането на инвестиции в сферата на селското стопанство и българските села.
Интересът на чуждестранните инвеститори се привлича от уникалният по рода си инвестиционен профил на селата, който предоставя АБС.