Вижте как да предпазите агромашините от пожар

Там, където маслото и дизелът са полепнали по машината, прахът и сламата се напичат много бързо

  • 23.11.2021 1:24
  • 106
  • 0
  • Новини
Вижте как да предпазите агромашините от пожар

pixabay.com

Рискът от пожар в селското стопанство нараства с увеличаването на температурата на въздуха. Нека ви дадем няколко съвета как да защитите селскостопанските машини от възпламеняване, пише Agrarheute.com.

 

Хиляди безпилотни комбайна са в готовност за жътва

 

1. Прахът увеличава риска от пожар

 

Една чиста машина не е 100% защитена срещу пожар, но при нея рискът от такива инциденти е значително намален. Там, където няма прах, нищо не може да се запали.

 

Съвет: Духалката за листа вършат чудесна работа.

 

2. Добрата поддръжка предпазва

 

Пожарната защита започва преди сезона на вършитбата. Откриването на дефектни или износени вече лагери и своевременната им смяна намалява риска от възпламеняване. Всички елементи трябва да бъдат смазани. Прегретите лагери може бързо да причинят пожар в машината.

 

Съвет: Инфрачервените лазерни термометри са идеални за откриване на повреди в лагерите. Най-евтините модели струват под 50 лв.

 

3. Почиствайте следите от масло и дизел

 

Там, където маслото и дизелът са полепнали по машината, прахът и сламата се напичат много бързо. Този слой е особено опасен, тъй като е идеална стартова точка за пожари в горещото двигателно отделение.

 

4. Пожарогасители на всяка машина

 

Един пожарогасител на комбайна трябва да бъде винаги с вас. Подходящи са моделите на основата на прах, пяна или вода. Докато праховите пожарогасители се борят с огъня чрез задушаване, тоест чрез отстраняване на кислорода, принципът на пожарогасителите с вода или пяна е охлаждане. Задължително проверявайте пожарогасителите на всеки две години.

 

5. При пожар звънете на тел. 112

 

Никога не подценявайте риска пожарът да се разрасне. Така предпазвате както себе си, така и другите фермери.

 

6. Не пушете на полето

 

Ако сте пушач, никога не палете цигара в сухи полета по време на вършеене или пресоване на слама. Една искра е достатъчна да ви създаде редица неприятности.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермери, подготовете трактора за сезона

Настроението на производителите на агромашини се подобрява

Секси календар за млади фермери излиза в Бавария

Добави коментар