АГРА 2010 представя технологични иновации за земеделието и животновъдството

  • 30.12.2021 15:38
  • 668
  • 0
  • Новини
АГРА 2010 представя технологични иновации за земеделието и животновъдството

Множество иновации за българския пазарщр бъдат представени през тазгодишното селскостопанско изложение АГРА 2010 в Пловдивския панаир, което ще се проведе от 23 до 27 февруари.

Много от новостите, които ще покажат изложителите на АГРА 2010, са оринтирани към „по-интелигентно“ производство в сферата на животновъдството и растениевъдството и са съобразени с модерните стандарти. Например, системата за педикюр на крави подобрява комфорта и здравословното състояние на животните. Тя представлява гумена пътека с абразивно покритие, което не наранява копитата.

Друга новост е еластичният каучуков праг за предните карака на кравите, който позволява те да се чувстват по-комфортно в боксовете за свободно отглеждане.

Част от „интелигентните“ решения са специалните осветителни тела за активизиране на фотосинтеза и на добива на месо и мляко по естествен път. Те могат да се програмират за нуждите на всяко конкретно растение и животно.

Сред  иновациите по време на АГРА 2010 е и скрепер на тор без водещ канал. Той е перфектно решение за почистване на съществуващи и нови бетонни повърхности на кравеферми. Чистите повърхности и значително по-добрата хигиена намаляват разходите и увеличават резултатите в кравефермите. Скреперът е на австрийската фирма Schauer Agrotronic GmbH.

Български производител ще представи нова дискова брана с р.ш. 5 метра. Тя е предназначена за осъществяване на предсеитбени почвообработващи мероприятия директно върху стърнища, осигурявайки оптимална подготовка на почвата, само с едно минаване, като с нейна помощ се осъществяват няколко операции едновременно, спестявайки на фермера време и средства, едновременно осигурява добра аерация на почвата и създава рохкав повърхностен слой, което благоприятства за добрата кълняемост при житните култури

Картофосадачка Marathon Magnum също е нова за българския пазар. Това е прецизна и икономична картофосадачка, оборудвана със системата „Маратон”. Тази система е патентована от Cramer и с нея се избягват пропуски или дублиране на посадъчния материал. Това се постига със специалните лопатки, които загребват един или два картофа и в горно хоризонтално положение на засаждащата лента излишния картоф пада обратно в бункера.

Изделията, демонстрирани на АГРА 2010, ще се състезават в Конкурса за иновации, който Международен панаир-Пловдив организира за втори път. Председател на журито от експерти ще бъде заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.