АГРА 2013 започна в Пловдив, тази година с повече земеделска техника ( снимки )

АГРА 2013 започна в Пловдив, тази година с повече земеделска техника ( снимки )

Специализираното селскостопанско изложение АГРА 2013 започва днес в Пловдив, като тази година на откритите изложбени площи има много повече земеделска техника, в сравнение с последните 3 години. Изложението ще продължи до 9-и Март.

 

Официална Премиера за България на изложението прави новият модел трактор CASE IH Magnum 370 CVX, представен на щанда на Тайтън Машинъри България АД, пред палата N 3. 

 

Новата сеялка Kverneland Accord TF Maxi с иновативната система за изсяване Optima HD - E-drive, е сред другите впечатляващи селскостопански машини на изложението АГРА 2013.

 

Тази година в специализираната селскостопанска изложба ще има и силно японско представяне на най-новите модели трактори ISEKI, които са представени в началото на панаира, пред Палата 3, от официалния вносител за България - Сатнет ООД.

 

Бизо България АД и Анимекс ООД представят на своите щандове на изложението, до палата 13, новите модели трактори и комбайни New Holland, а Кооперация Китка, новите модели турски трактори Armatrac.

 

Официалният вносител за България на тракторите KIOTI, СД Драганови, тази година разширява продуктовата си гама и представя на АГРА 2013 и нови модели италиански лозаро-овощарски трактори BCS. Представители на италианската фирма ZANON, производител на шредери за селското стопанство, ще бъдат на щанда на СД Драганови за да консултират българските фермери за предимствата на най-новите модели селскостопански шредери.

 

На АГРА 2013 е богато присъствието на фирми със специализирано оборудване за животновъдни, птицевъдни и свиневъдни ферми, като някои от лидерите в бранша са разположени в палата 3 на Панаира. С богато оборудване с уреди за прецизно земеделие и дюзи за пръскачки се представя в Палата 3, Универсал НВГ ООД - официален вносител за България на Muller Elektronics, Lehler, Spectrum Technologies, Geomet и др.

 

Традиционно на АГРА 2013 в 6-а палата са представени редица животновъдни асоциации, както и научни институти по земеделие и животновъдство, а в 13-а палата е участието на фирми в областта на препаратите за растителна защита, семена, торове, напояване и агро-услуги.

 

Рекорден брой иновации  – общо 62, от които 17 световни и 7 европейски,  ще бъдат показани на деловия форум от 5 до 9 март в Международен панаир Пловдив.

Основният акцент на „Агра 2013“ е българското животновъдство. Наред с най-добрите наши породи, ще бъдат демонстрирани и много новости за оборудване на фермите и отглеждане на животните. Сред световните иновации в бранша са системите за откриване на разгоненост и тестовете за ранна бременност при кравите, първият четириканален доилен апарат.



Отново ще се проведе специализираната изложба „БиоАгра“, която се организира в партньорство с Фондация „Авалон“-Холандия и Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив. Тя представя  биохрани и продукти, екологични торове, препарати и подобрители на почвата, системи за контрол и сертифициране, маркетингови инструменти за биоферми.  Връщането към полезните храни е едно от направленията на специализираната изложба „БиоАгра“.

Първият български сливово-кайсиев сорт е сред световните новости, които ще бъдат показани на АГРА. Хибридът се смята за сензационен успех и представлява нов ботанически вид според Института по овощарство, където е направена разработката.

Как пчелите да се използват като разпространители на микробиални препарати за растителна защита ще покаже една от световните новости на „Агра 2013“. Това се постига със системата „Летящи лекари“, добавена към най-модерния вид кошери с бомбуси за опрашване,  които значително повишават ефективността на пчелите. Те ще бъдат предложени на щанда на „Виссер опора“, а са продукт на белгийска компания.



Традиционно силно ще бъде холандското участие на изложението. Посетителите и участниците в изложението ще могат да се запознаят с холандските технологии за оборудване на животновъдни ферми и оранжерии, торове и продукти за растителна защита, семена и посадъчен материал, цветя и много други. На 5 март експерти от Министерството на земеделието и храните ще представят държавната политика в областта на земеделието в периода 2009 – 2012 г. Те ще информират за държавните помощи, директните плащания и пазарната подкрепа на земеделските производители.

 

Очаквайте видео и снимки от АГРА 2013.