АГРА 2016: НИК показа как новите технологии влизат реално в агробизнеса (ВИДЕО)

АГРА 2016: НИК показа как новите технологии влизат реално в агробизнеса (ВИДЕО)
НИК представи редица новости в областта на прецизното земеделие и софтуер за управление на стопанствата по време на изложението Агра 2016, което се проведе в Пловдив. Kакво видяха земеделците по време на изложбата, разказа Иво Куманов, управител на компанията:
 
"Тази година презентираме на настоящето изложение нашите софтуерни решения – в това число Technofarm, като наша разработка и решението на Trimble, наречено Connected farm за обмен на информация между полето и офиса на земеделските стопани. Услугите, които предлагаме на настоящето изложение са няколко – в това число почвения анализ и пробовземане, които се наложиха като стандарт в България, предоставени от НИК Агро Сървис. Също така предлагаме един жест към нашите клиенти – напълно безплатно да видят снимки на своите полета, направени по наша поръчка, но не само снимки с истинските цветове, но и калкулиран индекс на вегетацията на всяко едно от полетата в България. Това означава, че всеки един земеделски производител може да види кои са били слабите и силните зони в неговите полета към ноември месец и по-специално полетата засети с есенни култури".


 
По време на изложението от Ник за първи път презентираха новия дисплей на Trimble MMX-070. Иновативното при него е, че той от една страна е базиран на Android, но от друга страна е съвместим с всички ISOBUS инвентари. Това дава възможност на земеделските производители да се свържат към своите инвентари, като имат възможност не само да ги контролират, а също така да виждат в реално време цялата информация, която се получава и изпраща от инвентара.
 
Дисплеят MMX-070 е таблет, който всеки един агроном може да вземе със себе си на полето и използвайки приложенията, предлагани от НИК за следене на машини, както и приложението GEOSCAN, всъщност да държи стопанството в джоба си. 

 
"Това смятаме, че е една своеобразна революция в сферата на прецизните технологии, защото до сега на пазара не беше възможно да се ползва таблет с Android, който –  забележете – да е с изключително висока точност. Защото повечето таблети, които познаваме, нямат необходимата точност, за да се извършва трасиране, нямат необходимата точност и изискване за много от полевите операции. Също така, едно допълнение към MMX е, че той е чудесна навигация, която може да бъде използвана както за операции като пръскане и торене, така и за навигиране по републиканската пътна мрежа и е особено ценна за извънгабаритни превозни средства, които могат да съобразяват от къде да мине машината, така че да са в законовите разпоредби", обясни Иво Куманов.
 
Новият дисплей на Trimble MMX и новото мобилното приложение към земеделския софтуер TechnoFarm  дават една друга възможност на полето, която улеснява значително фермерите при тяхната ежедневна работа. Без връзка към интернет, всеки един фермер би могъл да идентифицира полетата, да види физически в момента на кой имот е стъпил, и в комбинация с новия дисплей, може да постигне много добра идентификация на терена. 

 
По време на Агра 2016 всеки фермер можеше да погледне напълно безплатно състоянието на своите полета през месец Ноември чрез сателитни снимки и със специализиран вегетационен индекс в GeoSCAN. През стопанската 2015/2016 година всички фермери освен вегетационен индекс в платформата на GeoSCAN ще имат възможността да получават визуализации на резултатите от почвените анализи, извършени от НИК Агро Сървис директно върху сателитните изображения полетата, заснети по поръчка.
 
Иво Куманов разясни: "Това дава възможност на практика на всеки един агроном или земеделски производител, или оператор, да забележи лошите места в полето или добрите такива, да вземе растителна проба от там и след това да види резултата директно в GEOSCAN. Също така е една новост апликейшъна към метеорологичните станции Pessl, който позволява, освен наблюдение на текущите данни на климата, да се визуализират исторически данни, но също така и да дава прогнози за развитие на болести. Това е една функция, която от няколко години нашите клиенти използват и придобива все по-сериозна популярност, но новост е това, че вече ще бъде приложима на техните мобилни устройства, работещи с Android". 

 
От НИК отчетоха сериозен интерес по време на изложението АГРА 2016 и към технологията Trimble NextSwath –  новост, която компанията предложи на българския пазар през миналата година, а именно автоматичното завиване на земеделската техника. 
 
"Все повече получаваме въпроси от типа: „А кога тракторите ще бъдат автономни?“ Отговорът на този въпрос ще получим съвсем скоро, но нека първо да проходим. За наша радост виждаме, че все повече земеделски производители прохождат и автоматичният завой е функция, която се радва на много широка популярност и всъщност помага на механизаторите да свършват своята работа много по-бързо и много по-прецизно", каза Куманов. 

 
Цялостното представяне на фирма НИК по време на изложението Агра 2016 бе белязано от една обща концепция на компанията за прецизни технологии, а именно фермерите да видят как новите технологии, влизат реално в действие в земеделския бизнес.
 
Иво Куманов обобщи: "Това не е фикс идея, а е по-скоро желание, продиктувано от интереса, който нашите клиенти имат в посока на мобилни приложения, позволяващи цялото стопанство да бъде под техен контрол буквално от мобилния им телефон. Именно за това предлагаме не 1 а цели 4 нови мобилни приложения, които помагат всяко със своето направление, разбира се". 
 
Фирма НИК ще представи пълното си портфолио от продукти и услуги за прецизно земеделие и на предстоящото изложение в Стара Загора – БАТА АГРО – Пролет 2016 от 8 до 12 март. Компанията очаква своите клиенти на щанд E18
 
Допълнителна информация за услугите и продуктите на НИК можете да получите на телефон 02/ 9744 333; , както и в интернет: www.nik.bg

 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!