Агра 2020: 7,7 млрд. лв. са инвестициите в земеделския сектор за последните 5 години

Браншът осигурява между 3,5 и 3,8% от брутния вътрешен продукт на България, съобщи при откриването на форума министър Десислава Танева

  • 228
  • 0
  • Новини
Агра 2020: 7,7 млрд. лв. са инвестициите в земеделския сектор за последните 5 години

7,7 млрд. са инвестициите на земеделския сектор за периода 2014-2019 г., каза министърът на земеделието Десислава Танева при откриването на международната изложба "Агра" 2020, която започна днес в Пловдив. Това прави между 1,3 млрд. лв. и 1,9 млрд. лв. инвестиции годишно. 

 

Секторът осигурява между 3,5 и 3,8% от брутния вътрешен продукт (БВП), допълни още министърът. На този фон Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) осигурява една незначителна част от инвестициите, направени в бранша и изобщо не се явява основен инструмент в него.

 

Близо 650 фирми от 30 държави се включват в "Агра" 2020 и съпътстващите я "Винария" и "Фуудтех". 40 са участниците само в направление "иновации". Това е шестото издание на изложението, като то се разраства всяка година с 6-8%. Традиционно Трактор.БГ е медиен партньор на авторитетния форум, който е най-мащабният в сектора на Балканите.

 

Програмата включва 26 събития, а тази година, за първи път, се провежда конкурс за най-добър български продукт, казаха още организаторите. Събитието се провежда от 19 до 23 февруари, като е достъпно за посетители всеки от дните между 9:00 и 18:00 часа., с изключение на неделя, когато приключва в 14:00 часа. Билетът струва 7 лева, а за ученици и пенсионери е 4 лева.

 

 

Шест от най-елитните месодайни породи говеда могат да се видят на изложението. Това съобщи Андрей Чалъков, изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда.

 

Общо 9 мъжки животни участват в изложението, като най-тежкото от тях е 1 028 кг. Те са от три ферми - от Габрово, Лом и Банско. Зоната на асоциацията, където са показани говедата се намира между палати 3 и 4 на територията на Международния панаир Пловдив. 

 

64 млн. литра вино е изнесла България през 2019 г., малко над количествата, експортирани през 2018 г. 85% от тях са бутилирани, а 15% - наливни. Над 5 млн. л са изнесени за Китай, като за последната година този обем щеше да е двоен, ако не бяха предприетите заради коронавируса мерки за ограничаване на вноса в азиатската държава. В момента български контейнери с вино чакат на пристанищата в Хонк Конг, Шанхай и др. вдигане на ограниченията.

 

2 млн. литра от алкохолната напитка изнасяме за пазара в САЩ, а в други държави участваме индиректно, обясни Красимиер Коев от Агенцията по лозата и виното. Експортът ни за Русия, например, е малък, но през сръбски дистрибутори Руската федерация закупува много по-големи количества българско вино.

Добави коментар