Агрион пуска в продажба земеделска земя на атрактивни цени

Цената на парцелите започва от 300 лв./дка, има възможност за разсрочено плащане

Агрион пуска в продажба земеделска земя на атрактивни цени

Лидерът в управлението на земеделски активи Агрион пуска за продажба земеделски земи в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка, съобщиха от дружеството. Големината на парцелите, местоположението и цената им са обявени на сайта им на адрес http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform.Компанията е предвидила и опция за онлайн заявка за купуване на имот.

 

„Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си“, казаха от мениджмънта на Агрион. Това ще доведе по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми. Според прието решение на правителството в средата на януари, предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г.

 

От друга страна окрупняването на терени покачва значително крайната цена на земеделската земя и собствениците й могат да спечелят повече, ако в последствие решат да я продават. Цената на комасираната земя е доста по-висока в сравнение със средната в даден регион. Според експерти най-сериозният проблем пред българското земеделие остава разпокъсаността на земята. Средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка. За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., сочат данните на Националния статистически институт.

 

 

Покупката на парцели от Агрион може да стане на разсрочено плащане за период от три години без първоначално самоучастие, съобщиха от дружеството. Това е сериозно облекчение за по-малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели и да уедрят земята си, без това да наруши финансовото им планиране. Ниските изкупни цени на продукцията и повишаващите се производствени разходи принуждават все повече земеделци и търсят по-гъвкави схеми за плащане на желаната земя.

 

Земеделските земи привличат и все повече инвеститори, които търсят подходящи терени, за да вложат свободните си средства, твърдят експерти в недвижимите имоти. Ако до преди няколко години земеделската земя е разглеждала като място или средство за получаване на земеделска продукция, то в момента тя се приема като инвестиционен актив. 

 

От подобна възможност се възползват все по-често българи живеещи зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства. Ниските лихви по банковите депозити стимулират хората да търсят алтернативни инструменти с добра доходност, каквито са инвестициите в земеделска земя. Тя не се влияе политическите и икономическите процеси, което я прави силно предпочитана, за разлика от недвижимите имоти, например, които се характеризират с огромни ръстове, последвани от резки спадове. 

 

Според експерти купуването на земеделски актив и последваща инвестиция в облагородяването в дългосрочен план гарантира стабилна доходност. Сметката показва, че при правилно планиране, покупката на земеделска земя би могла да донесе 10% доходност. 

Добави коментар