АgriTech Market 2018: Техниката втора ръка е нож с две остриета

АgriTech Market 2018: Техниката втора ръка е нож с две остриета
Излезе специалният проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018. Осма част от проекта обръща внимание върху машините втора ръка в селското стопанство. 
 
Зариването на пазара с употребявана техника има своите прости причини. Това се обяснява със стихийното купуване на техника преди няколко години, когато в страната влязоха много машини и прикачен инвентар.
 
„Земеделските производители, възползвайки се от възможностите на европейските програми, купиха много техника, която при някои стопани даже е излишна. Именно това е една от причините за свиването на пазара в бранша в момента. Втората причина са проблемите с проектите по новия програмен период на ПРСР, т. е. забавяне, някои ограничения, „орязване" на суми по проектите и т. н.“, коментира инж. Рашид Узунов, зам.-директор на „Раломекс"АД.
 
„Тази техника не в пълния си размер беше съобразена със стопанствата на производителите и с това, което им трябва. Вследствие на това на вторичния пазар има доста техника, която е на по-ниска цена, защото тези, които са взели машините, за да направят някакъв проект, след това не са ги изработили като производство. Това е причината да има едно голямо предлагане на техника втора употреба“, обясни от своя страна председателят на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова.
 
Такъв пример даде зеленчукопроизводителят Валери Велев от Плевенско. Той заяви, че възнамерява да намали обемите в стопанството си и точно заради това разпродава техниката си.
 
„В България не е добре сега да си много голям, защото реализацията на продукцията е трудна. Щях да купувам пивоти, но се отказах от проекта, защото смятам, че на този етап по-добре да се снишим“,казва той.
 
 
 
„Търсенето на употребявани машини е значително по-високо от това на нови по ред причини, най- съществена от които е цената. Трудно ми е да посоча конкретна цифра като съотношение между пазара на нови срещу употребявани, но според мен, не става въпрос за проценти, а за пъти в полза на употребяваните”, коментира Елисавета Маркова, управител на „Варекс” ООД.
 
По думите й много фермери предпочитат да купуват употребявани машини от страни извън България, защото всеобщото очакването е експлоатацията и обслужването на тези машини да са били контролирани.
 
И стопани, и търговци обаче казват, че техниката втора ръка е нож с две остриета. „Самата машина може да е много добра, обаче резервните части и поддръжката излизат или скъпо, или направо невъзможно“, счита Димитър Рачев от Съюза на дунавските овощари.
 
Когато се купи машина на 7 години от Западна Европа, например, ресурсът й на работа у нас е още най-много 2 години, казват специалистите. След това инвестициите в ремонт и резервни части са огромни.
 
От друга страна обаче, когато един комбайн струва 400 000–500 000 лв. и когато нямаш възможност да го вземеш по програма, тогава отиваш и си купуваш втора ръка от Германия – нещо, което се надяваш да е запазено и го плащаш на половин цена, обяснява земеделският производител Христо Цветанов.
 
 
„Нашата фирма предпочита да изкупува обратно машини, продавани и поддържани от нас, тъй като произходът и техническото им състояние са известни и можем спокойно да ги предлагаме на следващ клиент. Принципно, всяка употребявана машина, която предлагаме, задължително преминава технически преглед и по-значимите неизправности се отстраняват, преди да се обяви отново за продажба”, обясни Елисавета Маркова от „Варекс”.
 
Засилването на конкурентоспособността на фермерите, пазарната им ориентираност и инвестициите в иновативни методи на производство, като цяло водят до развитие на сектора.
 
„Предизвикателствата пред бъдещето на българското земеделие са много, но също толкова много са и неговите възможности за развитие”, смята Николай Стефчов, собственик и управител на „Агритоп”.
 
Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018, който можете да изтеглите безплатно.