AgriTech Market: Какви тенденции се очертават при пазара на комбайните?

Впечатление правят редица промени в предпочитаните от българските земеделци брандове

AgriTech Market: Какви тенденции се очертават при пазара на комбайните?

По всичко личи, че и през 2019 г. ще се запази тенденцията към устойчиво обновление на селскостопанската техника. За равносметки, както и за теглене на финалната черта определено не можем да говорим, но поне може да обобщим данните към момента. Впечатление правят редица промени в предпочитаните от българските земеделци брандове.

 

AgriTech Market: Технологичното земеделие

 

Трябва да отбележим обаче нещо особено важно преди да правим прибързани заключения, въпреки очертаващите се тенденции. Обичайно чак в края на годината се отчита ръст при регистрираните нови машини, предвид на това, че тогава е времето когато приключва и полската работа. След успешно прибраната реколта и пласирането на част от нея, фермерите имат време да помислят и за купуване на нова земеделска техника.

 

Според междинните данни на КТИ, към септември 2019 г. при зърнокомбайните се отбелязва ръст от 1.3 % или това са 152 броя новорегистрирани машини. През септември 2018 г. новорегистрираните машини са били 150 на брой, а през 2017 г. броят им е бил 136 броя.

 

Ръстът през тази година, спрямо 2017 е с близо 12% - 11,5%. В съпоставка, новорегистрираните машини за прибиране на зърното към юни 2019 г. са били 87. 

 

AgriTech Market 2019: Накъде отива пазарът на техника?

 

На фона на това, че общата бройка за 2017 г. беше 158, има реална възможност при зърнокомбайните да се отбележи ръст на годишна база. Това говори за сериозно раздвижване на пазара при този вид машини. Всичко това на фона на много ниската цифра от 2016 г., а именно 115 броя новорегистрирани комбайни през цялата година.

 

Числата към септември показват, че има вероятност за ръст. Това обаче предстои да разберем след като 2019 г. приключи и получим обобщените и обработени данни от КТИ. Вижте обаче интересните тенденциите, които се определят 3 месеца преди края на календарната година.

 

 

Първенец към момента са комбайните с марката JOHN DEERE. Новорегистрираните машини към края на месец септември 2019 г. са 44 на брой. Голямата преднина JOHN DEERE отбеляза още в края на месец юни, когато данните на КТИ сочат 27 новорегистрирани комбайна от тази марка. През 2018 г. от бранда са регистрирани 48 нови машини.

 

Второ място в септемврийската класация заема най-продаваният бранд за 2018 г., а именно комбайните с марка CLAAS. До септември 2019 г. новорегистрираните комбайни са 40 на брой. Данните от края на месец юни показват 19 регистрирани машини. А през 2018 г. брандът е тотален първенец с 51 новорегистрирани комбайна.

 

NEW HOLLAND заема трето място към момента. Новорегистрираните комбайни до края на месец септември 2019 г. са 22 на брой. Брандът набира инерция още в първите месеци на годината, като до месец юни са регистрирани 13 броя. Това е сериозен ръст за марката, тъй като през цялата 2018 г. новорегистрираните комбайни NEW HOLLAND са едва 16.

 

Силно присъствие към момента, както и през 2018 г., отбелязва марката на руските заводи от Ростов на Дон - ROSTSELMASH. Брандът заема четвърто място в септемврийската класация, като към края на миналия месец са регистрирани 19 на брой нови комбайна. До края на месец юни данните показват 11 броя. А за цялата минала година новорегистрираните машини са 16. Това дава сериозна заявка за в бъдеще, че интересът към руския производител единствено расте.

 

 

На пето място във временната класация попада CASE IH. Новорегистрираните комбайни до септември 2019 г. са 16. CASE IH също се връщат в играта, след като за цялата 2018 г. новорегистрираните машини бяха едва 17. По-голямата част от машините са регистрирани в началото на годината. Предвид на това, че към юни 2019 г., по данни на КТИ, новорегистрирани комбайни с марката CASE IH са 9 на брой.

 

Новорегистрираните комбайни с марката FENDT бележат сериозен спад. Брандът беше в топ 3 през изминалата 2018 г. Тогава новорегистрираните машини бяха 17 на брой. Към момента обаче ситуацията не изглежда твърде розова или поне няма изглед брандът да застане в челните места по брой продадени трактори. До месец септември 2019 г. новорегистрираните комбайни с марката FENDT са 6, като 4 от тях са регистрирани още в първата половина на година, до месец юни 2019 г. 


Новорегистрираните комбайни с марката LAVERDA заемат седмо място в септемврийската класация. До края на месец септември 2019 г. броят регистрирани машини за прибиране на зърно е 3 на брой, като 2 от тях са регистрирани още в първите месеци на годината, до юни 2019 г. Цифрите обаче сочат положителен тренд, особено след като за цялата 2018 г. беше регистриран само един трактор от бранда.

 

Немалък спад се отчита при зърнокомбайните MASSEY FERGUSON. Това го видяхме още през 2018 г. когато спадът спрямо 2016 г. беше 43%. За цялата 2018 г. новорегистрираните машини от този бранд бяха 4 на брой. До месец септември 2018 г. те са 2 броя, регистрирани още през първите шест месеца на годината.

 

Противно на очакванията най-висок спад към септември 2019 г. бележи брандът DEUTZ FAHR, който до момента няма нито една регистрирана машина за прибиране на зърно. През 2018 г. отчетохме най-съществен възход именно при този бранд. Положителната тенденция се наблюдава още от две години. От 3 броя през 2016 г., две години по-късно броят на машините за прибиране на зърното от тази мярка е 15. Това беше ръст от 400 процента през 2018 г. 

 

Друг бранд, който стои без особена промяна в цифрите, е CHALLENGER. Докато през 2018 г. е регистриран един нов комбайн от тази марка, то към края на септември 2019 г. все още нито един земеделски производител не е купил машина на американския производител, част от концерна AGCO.

Добави коментар