AgriTech Market: Продължава бумът на телескопичните товарачи

Отчита се ръст от 13,2% на годишна база, според данни на КТИ към септември 2018 г.

AgriTech Market: Продължава бумът на телескопичните товарачи

Ръст от 13,2% се отчита при телескопичните товарачи на годишна база, според данните на КТИ към септември 2018 г. 

AgriTech Market: Спадът в продажбата на трактори продължава

През изминалата година - септември месец, броят на новорегистрираните телескопични товарачи е 205, докато през тази година, той е 232. 

Според данните към месец юни, ръстът е бил 16,8%, спрямо същия месец на предходната година. 

Общата бройка за 2018 г. е 316, като тук отново може да се говори за вероятен ръст на годишна база за цялата 2019 г. Ако направим съпоставка с изминалата година, до края на месец септември новорегистрираните телескопични товарачи са 205, а до края на годината, бройката скача на 316. Това означава, че за три месеца, новорегистрираните телескопични товарачи, са били 111 броя. Всичко това ни дава основание да очакваме подобно развитие в цифрите и през настоящата година.

Ето и класацията на първите пет:

Първо място заема JCB със 74 новорегистрирани телескопични товарачи към края на месец септември 2019 г. Тази година световноизвестният английски производител не отстъпва челното място на своя конкурент MANITOU, който пък беше най-предпочитания бранд за 2018 г. До момента от JCB са регистрирали 74 нови телескопични товарача. Като по-голямата част от тях са регистрирани през първите шест месеца на годината - 45.

AgriTech Market: Как изглежда пазарът на комбайни към момента?

Без никаква изненада на второ място е другият топ бранд - MANITOU. До септември 2019 г. регистрираните нови телескопични товарачи от френския производител са 51 на брой, като първите 31 броя са още от първите шест месеца на годината. 

На трето място е американският бранд BOBCAT, от който до септември 2019 г. са регистрирани 39 броя, по данни на КТИ. Регистрациите са пропорционални, първите 19 машини са регистрирани в първите шест месеца на годината, а останалите - през следващите три месеца.

На четвърто място в септемврийската класация попада MERLO - също добре позната марка на родните фермери. Доста вероятно е тази година да е една от най-добрите за бранда, тъй като регистрираните машини към септември 2019 г. са 14 на брой. 14 е броят на регистрираните телескопични товарачи от марката през последните 2 години. Това дава индикации, че може би 2019 г. ще бъде по-добра откъм продадени машини, спрямо 2017 и 2018 г.

Петото място си поделят два също добре познати и предпочитани бранда - CATERPILLAR и WEIDEMANN. И от двете марки до септември 2019 г. са регистрирани по 9 машини. Докато при CATERPILLAR по-голямата част от машините са регистрирани през месеците юли-септември, при WEIDEMANN е точно обратното. 4 броя са новорегистрираните телескопични товарачи, регистрирани към края на месец юни от американския производител CATERPILLAR. Докато цели 8 броя са регистрираните машини от немския производител WEIDEMANN. 

Извън топ 5 остават италианския производител DIECI с 8 новорегистрирани машини до септември 2019 г.; NEW HOLLAND и DEUTZ FAHR с по 4 регистрирани телескопични товарача; CLAAS и FARESIN с по 3 новорегистрирани машини, следвани от AUSA, CASE IH, MASSEY FERGUSON с по 2 новорегистрирани товарача от бранд, както и KRAMER и JLG с по 1 регистрирана машина.  

Коментари
da
на 03.05.2022 14:19
ha
Добави коментар