Агритехника 2007: Нови технологии и безопсаност

Агритехника 2007: Нови технологии и безопсаност
Акцентът на Агритехника 2007 Хановер тази година беше:  "Нови трактори, екипировка за обработване на земята и съоръжения за детска безопасност"
 
Английският специалист в обработването на земята Simba избра Агритехника, за да представи и насочи последната си продуктова гама, свързана с обработката на земя, към западните и източните Европейски пазари. Тази продуктова линия от култиватори, дискови брани и комбинатори използва доказани компоненти и работни органи от познатите продуктовите гами на фирмата Solo и X-Press. Simba представи 4, 5, 6 и 7 метрови версии и дискови брани с разнообразни винкели и автоматично наместващи се работни органи, които могат да се използват в различна последователност в зависимост от предпочитанията на клиентите. В България продуктите на SIMBA се внасят от Варекс ООД.
 
Аларма предупреждава за намиращи се наблизо деца
Германската компания Satcon пък се представи с високо технологичен начин за осигуряване на безопасност на малките деца, които не биват допускани в близост до работеща селскостопанска машина без знанието на шофьора. Решението, което те предлагат, е децата да носят малки гривни, които трудно се свалят, и които изпращат сигнал, който звучи като аларма, когато децата се приближат на по-малко от 100м от машината. Satcon казват, че Германските застрахователни компании плануват да въведат като условие за застраховане задължението за всички трактори, произведени след 2009, да бъдат произвеждани с това приспособление. Цената на гривната в момента, заедно с приемник и две антени, е 1300 евро. Очаква се цената рязко да спадне, когато гривните бъдат включени в стандарта за производство на трактори.
 
Мулти-функционални редосеялки на John Dale
Всички редосеялки от John Dale Drills са моделирани по такъв начин, че да работят на различни режими. Те се произвеждат в триметрова, четириметрова, шестметрова, осемметрова и десетметрова ширина. Бункерът им събира до 5 тона семена. Цената на 8 метровата версия на Агритехника беше 80 000 евро.
 
Pronar се насочва вече и към Западноевропейските пазари
Най-големия производител на трактори в Полша Pronar в момента продава по-голямата част от своята продукция (около 3 000 броя за година) на вътрешния си пазар, Русия и Източноевропейския пазар.
Но на Агритехника фирмата си постави за цел Западноевропейския пазар, в това число и Обединеното Кралство, на който пазар ще предлага компоненти, сглобени по западна технология. Серията Pronar 8140  обединяват в себе си двигател Deutz с мощност 265 конски сили, 40х40 ZF скоростна кутия, хидравлика на Bosch, оси на Dana и добре направена модерна кабина. Предлагат се и модели с по 180 и 100 конски сили. В България тракторите Пронар се предлагат от Бултрекс ЕООД.

На снимката: новия Pronar 8140