Агритоп оборудва модерна кравеферма в Сливенско (СНИМКИ)

Агритоп оборудва модерна кравеферма в Сливенско (СНИМКИ)
Фирма Агритоп откри ферма за отглеждане на млечни крави и млади телета в сливенското село Глуфишево.Оборудването е на шведския производител DeLaval – световен лидер в техниката за доене и охлаждане на мляко, оборудване за животновъдни ферми за отглеждане на крави, биволи, овце и кози. Високотехнологичната система за доене е доставена от фирма Агритоп, която е официален представител за България на DeLaval. Модерната доилна инсталация е тип Рибена кост 30° на DeLaval, при която кравите се позиционират комфортно близо до канала и доячът има лесен достъп до вимето – без препятствия и колове между него и кравата. Релсата, предпазваща от ритане, е позиционирана близо до кравата, като така намалява до минимум възможността тя да рита – за по-голяма сигурност на дояча и по-бърза подготовка на вимето и окачване на доилния апарат.

 
Едновременно се издояват 20 животни, на които чрез млекомери се следи за проточността на млякото (кръв в млякото) за предотвратяване на мастити. Вакуум система отвежда млякото директно в охладителен млечен танк за съхранение. Така се гарантира високата хигиена и запазване на качеството на млякото, което няма директен достъп с въздуха и обкръжаващата среда.
 
Доилната зала е оборудвана и със селекционна врата, която след доенето може да отдели лесно и бързо кравите за извършване на съответните манипулации с тях. Тази функция може да бъде зададена, както от компютъра за проследяване, така и директно от доилната зала.

 
Оборът за крави Агритоп са оборудвали с групови боксове за свободно боксово отглеждане с дълбока несменяема постеля. Предимството на  свободното боксово отглеждане е осигуряването на по-голямо спокойствие – животните са на групи, имат място за лежане, за хранене и за доене, към които се придвижват свободно.
 
Техническото оборудване в кравефермата включва: големи коритни поилки, съобразени с броя на животните; вентилатори;  ветрозащитни щори с автоматизирано управление; торов скрепер за почистване на тора, отбутващ торовата маса в приемна шахта, отвеждаща я към торовата лагуна чрез помпа.

 
Собствениците на фермата са избрали и автоматизирана хранителна станция за телета, която дозира млякото на няколко пъти, в определено време през деня и в точната температура, гарантиращо здрави телета. 
 
Ето какво сподели един от собствениците на кравефермата Живка Атанасова: „С Агритоп работим от много  години. Изключително доволни сме от партньорството с фирмата и с Момчил Тасков, търговски мениджър в Агритоп. Благодарение на неговите консултации и екипа на Агритоп, успяхме да изпълним вече няколко проекта заедно. Благодарение на Агритоп и на това, което те направиха тук, успяхме да увеличим млеконадоя с около 20%. Много сме щастливи да видим фермата си в този вид. Оборудването, оборът за кравите и залата за доене са неща, които преди само сме гледали по клипове от модерните западни ферми, а сега вече това е реалност в нашата ферма. Това ни гарантира спокойствие и продуктивност на кравите, пести ни време и работна ръка. Надявам се и в бъдеще да продължаваме да работим така добре с екипа професионалисти от фирма Агритоп.“

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!