Agronomic Design 2018 – дефиле на прецизна техника за жътва от Case IH и Тайтън Машинъри България

  • 07.08.2022 20:22
  • 494
  • 0
  • Новини
Agronomic Design 2018 – дефиле на прецизна техника за жътва от Case IH и Тайтън Машинъри България
Единственият по рода и мащабите си Agronomic Design, организиран от Case IH и Тайтън Машинъри България събра погледите на земеделските производители, като представи зърнокомбайните Axial Flow, даващи гаранция за качествена жътва без загуба.
 
Събитието, което се проведе край видинското село Майор Узуново, запозна фермерите с важни теми като какво в комбайна е от съществено значение, за да приберат качествено зърно, как да увеличат печалбите си и как да обработват по-добре сламата. Заедно с това земеделците имаха възможност да изпробват новите Case IH Axial Flow комбайни модел 8240 и модел 6140, в реални условия. Именно с този избор на представена техника, Case IH и Тайтън Машинъри България отговарят на нуждите на различните стопанства в страната. 
 
Големият комбайн Axial Flow 8240 е оборудван с верижно задвижване. Това е изключително предимство в година, в която дъждовното време преобладава, тъй като с колесна машина обработката на полето би била почти невъзможна, докато Axial Flow 8240 няма този проблем.
Това, което отличава комбайнът от другите, е единичният ротор, който се използва както за овършаване, така и за сепариране. При машините от този модел нямаме нито подаващи барабани, нито овършаващи, единствено този единичен ротор и преходен конус, който поема масата от наклонената камера към ротора.
 
 
Друг плюс е изключително лесното преминаване от една култура към друга. Освен това потока на зърното също може да се регулира. По този начин механизаторите, които нямат особен опит, също могат да се справят прецизно с тази нелека задача. 
От особено значение е и фактът, че тази машина е изцяло нивелирана, което означава, че дори и при наклонени и неравни терени, производителите отново ще могат да се справят качествено, бързо и успешно с жътвата.
 
Домакинът на полето – Пламен Владимиров, заедно със своя съдружник, обработва около 20 хил. дка земя във Видинско. Двамата земеделци залагат на стандартните култури, като рапица, пшеница, царевица и слънчоглед. Владимиров проведе експеримент с Case IH Axial Flow 8240 и побърза да сподели впечатленията си пред камерата на Трактор.БГ.
 
„Вчера пробвахме големият модел на Case IH 8240 с 12 метровия хедер с подобна машина от друга марка. Пуснахме ги заедно, при еднаква скорост. Общо взето добре се справиха и двете машини, не можем да кажем коя е по-добра, но в качеството на прибраното зърно, печели червената машина“, каза Владимиров.
В качествата на машината се увериха и земеделските производители, които присъстваха на демонстрацията. От Тайтън Машинъри представиха редица опити и експерименти.
 
 
„Впечатлиха ме експериментите, които проведоха от Тайтън Машинъри. Мисля, че много е важно да прибираш зърното освен качествено, но и с по-малко загуби. Особено в година като тази е страхотно важно да имаш машини с голям капацитет, с голяма възможност на овършаване. Тази година е очевадно колко е важна машината за прибиране, въпреки че много хора, я подценяват“, добави домакинът.
 
Производителят открои моментите, които според него са от особено значение за прибиращата техника. Това е качеството на прибраното зърно, скоростта на прибиране и загубите. Американският бранд е наясно с това и напълно покрива всички изисквания, като добавя комфорт за механизатора и опростен механизъм на работа. Пламен Владимиров призна, че би инвестирал в комбайн, с марката Case IH.
 
„От Тайтън Машинъри имаме закупени активна брана и тази година се сдобихме със сеялката Tempo на Väderstad, 16-редова. Изключително сме доволни от начина на сеитба. Просто наистина година за пролетниците е добре, но като цяло много по-добро е поникването. Много сме доволни от машината. 
Предстои ми обновяване на парка. Като цяло техника за прибиране нямаме от Case IH закупена, но човек като гледа в бъдеще винаги идеята е да обновява и да върви напред с техниката. Идеята е да можем да заменим някои от по-старите машини, които вече са на 6-7 години, да заменим с по-нови. По-малките машини да заменим с една по-голяма, което спестява ресурси – хора, време, обслужване и т.н“, отбеляза фермерът.
 
Другият акцент беше поставен върху по-малкия модел, комбайнът Axial Flow 6140. Въпреки че е по-малка по размер и мощност машина, този комбайн има всички предимства, които са достъпни и при 8-ма серия. Въпреки това има някои различия. Например, за разлика от големия комбайн, който компенсира, нивелирайки цялата люлка и ситата, тук имаме т.нар Cross Flow система - цилиндър, който се отпуска или натяга, за да може да позволи движение както наляво, така и наобратно, в зависимост от това какъв е наклона.
 
 
Предимство е и фактът, че самите машини са доста опростени, по отношение на обслужване и на елементи, които могат да дадат дефект. Благодарение на това, че е опростена и има много малко ремъци, вериги и като цяло проблемни точки, лесно е всяка сутрин оператора да прегледа бързо машината. 
 
Case IH е един от първите производители в света, които внедряват системите за прецизно земеделие и до днес ги развиват усилено. По време на демонстрациите бе показана и система за проверка на загубите от комбайна.
Американският лидер разработи специално приложение, с което лесно и бързо всеки един производител може да изчисли точно какъв процент губи от прибиращата си техника. Резултатите от теста на Case IH Axial Flow 8240 бяха феноменални – 0,62% загуби.
 
Експертите от компанията обясниха, че всеки един резултат под 1% е повече от добър. Освен това тестовете показаха още, че с лидера за прецизна жътва Axial Flow 8240 увредеността на зърното е минималните 0,63%, докато при другите комбайни, тези стойности достигат 2,25%. Сравнявайки показателите по добив и загуби, отново първенец е Case IH, с който земеделците могат да спечелят до 22 евро повече от хектар. А какво ще покаже калкулацията при обработка на 500 или повече хектара?
 
Повече информация за Case IH може да получите от Тайтън Машинъри България на titanmachinery.bg, както и на телефон *4040
Добави коментар