Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

Аквамат 2000 ООД показа предимствата на подземното капково напояване (ВИДЕО)

Аквамат 2000 ООД показа предимствата на подземното капково напояване (ВИДЕО)
Фирма Аквамат 2000 ООД, специализирана в изграждането на напоителни системи, проведе открит полеви ден, на който демонстрира пред фермери предимствата на подземното капково напояване. Земеделците имаха възможност да се запознаят отблизо с изградената система в землището на град Сливо Поле върху поле от 26 декара.
 
Домакънът на полето Красимир Моллов разказа пред Фермер.БГ откога използва напояването като част от технологията на отглеждането на своите култури: 15 години ползваме капково напояване, като досега ползвахме откритото капково напояване, с лентов капков маркуч отгоре. От тази година обаче, реших да ползвам подземно капково напояване, което според мен ще се окаже много по-добро! 


 
Като фермер, използвал и двата метода за напояване – наземно и подземно, Красимир Моллов посочи и кои са предимствата при използването на подземното напояване: „Ефектът е по-голям при използване на подземното напояване, защото самото растение се стреми да търси влагата надолу в почвата и по този начин кореновата система става по-здрава и няма полягане при неблагоприятни климатични условия. Другото основно е, че при торенето подаваме торта отдолу и растението се запасява. Овен това, нямаме тези разходи за полагане и прибиране на системите.“

 
Най-важното предимство обаче, според фермера е фактът, че този метод му дава пълна независимост относно културите, които решава да отглежда на полето с изградена система за подземно напояване и като краен резултат е гарантираният добив: „При този начин, който сме направили на един метър между маркучите, може да сееш всякакви култури, да ореш без проблем. Не се съобразяваш с редове, както искаш така си ги обръщаш. Крайният ефект разбира се е в добивите, които са много по-големи. При тази сушава година разликата се вижда и при тютюна. Използвайки капково напояване и то конкретно подземното капково, поне едно 200 кг от декар очаквам по-висок добив“.

 
Какви са спецификите и технологията на изградената система с подземно какпково напояване, разясни инж. Деян Кирязов, управител на фирма Аквамат 2000 ООД: Изградената система за напояване е подземно капково напояване в случая на тютюн, но може да се ползва на абсолютно всякакви култури – буквално соя , грах, домат, краставица, пшеница, царевица, тютюн, както е в случая. Идеята на подземното капково напояване е именно, че фермерите могат да правят сеитбооборот, да сеят абсолютно всякакви култури на полето, да орат и обработват полето на 35 см. без проблем. Общо взето са напълно независими от технологията на поливане, като в същото време имат гарантирано добро поливане на растенията.
 
При тази система работата се извършва еднократно и като инвестиция и изпълнение на системата. Трайността на съоръжението е 15-20 години, залагайки на опита от Западна Европа откогато и работят съоръженията.

 
Изградената система на подземно капково напояване се състои от капкови маркучи положени на 45-50 см. под земята с определено разстояние между тях. Стандартно те се полагат на 1 метър, като при необходимост маркучите могат да да бъдат разположени и по-нагъсто. Като всяко капково напояване, и подземното има тръби, помпи, товароподемащи системи, филтърни инсталации. 
 
От Аквамат 2000 ООД обясниха и какви са основните разлики между наземното и подземното капково напояване: Основната разлика е подаването на хранителни вещества директно в кореновата система. Едно друго предимство на подземното капково напояване е възможността да се подава дори въздух в съотношение с водата, което да бъде усвоим въздух от растенията, което е предимство, както в сухи, така и във влажни години, като миналата, когато почвата се насища с вода и започва да липсва въздух на растенията.

 
След представянето на системата, фермерът Красимир Моллов ни разведе из полетата с тютюн, където след като видяхме и технологията по неговото бране, се убедихме в разликата между двете съседни полета, на които са приложени двата различни метода на напояване - наземно и подземно капково напояване. 
 
Надникнахме и в сърцето на изградената система на подземно капково напояване: „Това е сондажът от където идва водата. Това е системата за наторяване, а това е същинският елемент, който смесва водата с торовете прецизно. Това е волометрично обемно дозиране, като според потока на водата, то автоматично вкарва тор колкото е нужно. От там през тръбопроводите и водомера , който е задължителен и е много важен за мониторинг на подземното напояване, през филтриращата система, отива към полето“, обясни инж. Кирязов.
 
 
В края на посещението, както фермерът Красимир Моллов, така и инж. Кирязов са категорични, че напояването е изключително важна част от процеса на производство на селскосопанска продукция и гарантирането на добър добив . Думите им потвърждава и тази сушава година, при която фермерите, инвестирали в системи за напояване , възвръщат направените си инвестиции бързо и ефективно, за много по-малък период от първоначално предвиденото.
 
От Аквамат 2000 ООД предлагат за своите клиенти пълно съдействие относно проекти за напояване по мярка 4.1 на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.
 
За контакти и допълнителна информация:
 
Национален телефон: 0 700 10 444 
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!
Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug