Amazone Pantera 4502: Идеална за всички предизвикателства в растителната защита

Amazone Pantera 4502: Идеална за всички предизвикателства в растителната защита

Самоходната пръскачка Pantera 4502 на Amazone предлага висока производителност по площи с максимална прецизност . Тя е снабдена с действителен обем на резервоара 4800 л, работна ширина от 21 до 40 м, както и най-модерната технология на пръскане. База за задвижването на машината е мощен 218 к.с. 6 цилиндров двигател Deutz с технология на впръскване Common Rail, който убеждава с висока мощност при ниско потребление на гориво. Този двигател разполага с достатъчно резервна мощност и при хълмист терен.

 

Интелигентният мениджмънт на задвижване на Pantera се базира на безстепенно хидростатично едноколесно задвижване със система за автоматично регулиране на трансмисията на водещите колелета. Към концепцията на ходовия механизъм спада надлъжен тандем хидропневматично окачване с регулиране на нивото, управление на всичките колелета и кучешкия ход, както и безстепенно изместване на коловозната ширина от 1,80 до 2,40 м. И големият пътен просвет от 1,10 съотв. 1,2 м е важно предимство на Pantera.

 

 

От техническа гледна точка Pantera разполага със същите технологии като прикачните и навесни пръскачки на Amazone. Към тях спадат напр. екологичният и лесен за обслужване пакет Comfort, гъвкавите сгъваеми щанги Super L и регулирането във височина и наклон Distance Control. Обслужването на машината се осъществява с мултифункционална ръкохватка и терминал с тъчскрийн, функциите на щангите и на пръскане по избор чрез терминала Amatron 3, CCI или Amapad и мултифункционалната ръкохватка. С тези терминали могат едновременно да се контролират и обслужват техниката за растителна защита, автоматичното превключване в края на полето и на частичните широчини GPS-Switch, помощта за паралелно движение GPS Track и функцията GPS Maps, а с Amapad освен това и напълно автоматичното управление.

 

Pantera 4502 в царевични насаждения

 

Особено при царевичните насаждения все по-често се дискутира късното прилагане на фунгициди и инсектициди. Тъй като при тесни сеитбообращения и системи за мулчираща сеитба се явяват все повече гъбични инфекции, които освен листата, засягат и кочаните. Освен това насажденията са нападани и от дребните пеперуди по царевицата и западния червей по корените им и всичко това се отразява негативно на добивите.

 

За избора на правилна техника при прилагане на фунгициди и инсектициди в царевичните насаждения от решаващо значение е моментът на прилагането. Тъй като царевичните насаждения не са израснали с цялата си височина в ранните стадии от края на юни до средата на юли, а и стеблата им много лесно се огъват, пътният просвет от 1,20 м на Pantera 4502 е напълно достатъчен, за да се избегнат щети по растенията. За необходимото поне 50 см разстояние от дюзите в зависимост от височината на насажденията допълнителното повдигане на щангите може да направи приложението още по-сигурно. За тази цел Amazone предлага като допълнителна повдигаща рамка 700, с чиято помощ щангите Super L могат да се повдигнат със 70 см допълнително.

 

Ако има нужда от приложения през август след цъфтежа би могло да е необходимо в насажденията да се кара с още по-висок пътен просвет. Тъй като растението постепенно укрепва и опасността от счупване на стъблата нараства. Освен това е възможно видимостта на водача да е ограничена, поради височината на царевицата.

 

 

Pantera 4502-H с 1,7 м пътен просвет

 

Специално за приложение в много високи насаждения с царевица или слънчоглед от края на 2015 Amazone ще предлага хидравлично регулиране на височината на ходовия механизъм. Всички машини с тази опция ще носят името Pantera 4502-H.

 

С натискане на копчето на бордовия компютър водачът може да повдигне машината с до 1,7 м пътен просвет. Ако машината е в повдигната позиция, коловозната й широчина може да бъде променяна между 2,1 и 2,6 м. По този начин Pantera 4502-H, въпреки по-високия център на тежестта, се оказва много устойчива и може да се използва същевременно гъвкаво за най-различни култури и коловозни широчини. Във връзка с опционално предлагания повдигащ се модул 700 машината достига – измерено от почвата до долния ръб на дюзите – дори височина на приложение до 3,75 м. Комбинацията от промяна във височината на ходовия механизъм и на щангите предлага в края на краищата възможно най-голяма гъвкавост и сигурност за бъдещето.

 

Освен това много широкият спектър от коловозни широчини на 4502 H e отличителен белег на самоходната машина на Amazone. Така при нормална употреба, при която е нужен само 1,2 м пътен просвет, коловозната широчина на машината може да се променя от 1,8 до 2,4 м. Така че, ако пръскачката ще се ползва за най-различни култури, Pantera 4502 H може да работи и при стандартни приложения в дребноструктурирани региони с по-малък пътен просвет. Това допълнително разширява спектъра на приложения за растителна защита на Pantera 4502 H и експлоатационната й характеристика.

 

Управляваща система с осезател за междуредията

 

Особено по хълмисти терени и в дълги работни дни от водача се изисква максимална концентрация при управлението на повдигнатата машина прецизно между редовете с растения. За да реши този проблем Амазоне, в сътрудничество с фирма Райхарт предлага допълнително приспособление осезател за междуредия. Системата работи със скоба-копир, която водачът с натискане на едно копче пуска да се върти под машината. Този копир сканира по протежение на редовете с растения и управлява съвсем точно автоматичната кормилна система, водейки колелата на Pantera в средата между тях. Свръхточната система възпрепятства увреждането на насажденията и улеснява водача да се концентрира върху другите задачи при пръскането.

 

Пръскачката Pantera 4502 можете да видите на щанда на официалния вносител на марката фирма Рапид КБ на Бата Агро 04-07 март 2015 г. в Стара Загора. Фирма Рапид КБ предлага освен това и цялата продуктова гама на Amazone.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!