Amazone вдига летвата с новите дискови брани Certos TX

Amazone вдига летвата с новите дискови брани Certos TX
С новата серия теглени компактни дискови брани Certos TX, Amazone отново вдига летвата. Особеностите на Certos TX, който се предлага с работна ширина 4, 5, 6 и 7 м, освен интегрираната средна ходова част, са назъбени шайби, отличаващи се с особено голям диаметър 660 мм. С тези екстри Certos TX може да се ползва за работна дълбочина от 7 до 20 см и спектърът му на приложение е много широк: от подмятане на стърнища през средно дълбока и интензивно смесваща почвообработка до подготовка на сеитбеното легло, а също така разораване на ливади и целина. За едновременното засяване на междинни култури машината може да бъде комбинирана и със сеялка GreenDrill.
 
Благодарение на големите шайби Certos TX е много подходяща за интензивното смесване на органични материали на работна дълбочина до 20 см. Острите ъгли на атака на 22° на първия и 17° на втория ред шайби са предпоставка за много агресивния начин на работа, голямата сила на захват в почвата, както и щателно смесване като по този начин се осигурява интензивна обработка дори на трудни терени с много органичен материал. Опорните лагери имат външен диаметър 130 мм, не се нуждаят от поддържка и като по-малките дискови брани Catros на Amazone се състоят от интегриран контактен уплътнителен пръстен с маслена баня. 

 
Разстоянието между шайбите 350 мм и независимото им окачване освен това осигуряват голям работен ход и работа без задръствания, дори при постъпване на голяма органична маса, каквато има например при царевица на зърна. Разстоянието между втория ред шайби и утъпкващия валяк е изчислено така, че земният ток между обработката и утъпкването да утихне отново. За допълнителното изравняване и изронване на почвата Amazone предлага като допълнително оборудване трошачка, която се монтира преди утъпкващия валяк. Тази трошачка е една разумна опция особено при работа за подготовка на почвеното легло.
 
Интегрираната средна ходова част осигурява висока маневреност на машината на полето, както и по шосе. Снабдена е с пневматична спирачна система, която прави възможно разрешението за движение по пътищата с 40 км/ч. За да се гарантира спокоен ход и равномерна качествена работа, тегличният прът на Certos освен това има серийно омекотяване.
 
Специалното положение на средната ходова част гарантира добро разпределение на тежестта и позволява употребата на най-различни утъпкващи валяци, за да може, в зависимост от почвените условия, да се използва най-подходящият валяк. За тази цел на разположение има голямо разнообразие от валяци.
 
Воденето в дълбочина по време на работа става посредством утъпкващите валяци, както и чрез опорни колела в предната част на машината. Настройването на работната дълбочина при Certos TX се осъществява серийно хидравлично. Това позволява безстепенно напасване на работната дълбочина и по време на ход, за да може по този начин да се реагира на най-различни условия на работа. За ориентир при настройването на работната дълбочина служи добре видима скала. Настройването на трошачката се осъществява много удобно съответно отляво или отдясно чрез централно вретено. За още по-голям комфорт е възможно и хидравлично настройване на трошачката от седалката на трактора.
 
Дисковата брана Certos, както и всички продукти на Amazone, може да намерите при официалния представител на марката за България фирма Рапид КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg