Атидже Алиева-Вели: Моментът е важен, защото имаме шанс да разрешим проблемите на деня

  • 09.05.2022 17:01
  • 90
  • 4
  • Новини
Атидже Алиева-Вели: Моментът е важен, защото имаме шанс да разрешим проблемите на деня

 

Първото заседание на Комисията по земеделие в Европейския парламент за новата година бе тази седмица. Грозят ли я България санкции заради забавянето на Стратегическия план и какво рискуваме? С такъв въпрос се обърнахме към евродепутата и член на Комисията - Атидже Алиева- Вели. 

 

“През тази седмица с комисаря по земеделие Януш Войчеховски коментирахме Стратегическите планове и забавянето по тях. Той подчерта, че е изпратил писма до министрите по земеделие на всички тези държави, включително и България, които закъсняват с плановете си. Засега не се предвиждат санкции за това забавяне”, каза евродепутатът. 

 

Какви са рисковете? 

 

По думите й, един от рисковете е да се забави оценката на стратегическите планове, което неминуемо ще рефлектира върху стартирането на програмите и прилагането на мерките.

 

“И, разбира се, на стигането на средствата до земеделците”, добави експертът. 

 

Таванът на директните плащания със сигурност е важна тема, към която няма как да не се насочим. 

 

“Таванът на директните плащания е един от инструментите за справедливо разпределение на средствата. Той не е единственият и за мен трябва да се прилага кумулативно и с други мерки. Той ще даде възможност да се преразпределят средства за малките земеделски стопани”, каза Атидже Алиева-Вели. 

 

На фокус в комисията по земеделие сега е планът за действие за биологичното земеделие, посочи евродепутатът. 

 

Мерките на този етап на европейско ниво са 23. Те обхващат не само земеделието, но и търговските вериги и крайните потребители. Но в частта си за земеделие, те ще трябва да залегнат в Стратегическите планове, посочи тя. 

 

“България има капацитет и възможности да се развива в биологичното направление. В момента сме много по-назад от страни като Австрия, но това е една възможност и ниша, в която можем да работим. Не говорим за това биологичното земеделие да замени конвенционалното, защото и то има своето място. 
Искам обаче да подчертая важността на този документ, който предстои да излезе, от гледна точка на това да се развиват и производителите в планинските райони”, каза Атидже Алиева-Вели. 

 

Важна тема, която беше част от заседанието на Комисията по земеделие, е нарастващите цени на енергоносителите и ефектът, който това оказва в сектор земеделие. 

 

“Засега не се предвиждат компенсации на европейско ниво за земеделците. Това, което биха предприели, ако продължи тази тенденция, е в ЕС да направят проверки за изкуствено завишение на цените на торовете”, обясни евродепутатът. 

 

За следващите години европейското законодателство е много общо, така че да даде възможност на всяка държава членка, в зависимост от нивото, от което тръгва и в зависимост от спецификата на сектора, да се развива в синхрон по целите на Зелената сделка, сподели експертът.

 

“За мен това е уникален шанс за България, защото имаме възможност да решим проблемите, които имаме и да продължим по европейския път на развитие. Защото на моменти оставам с впечатлението, че живеем в паралелни светове. Работя в Брюксел и виждам колко много неща се случват, а не са намерения. Не са идея или оптимизъм, а това са конкретни мерки, с конкретни законодателни предложения. Докато ние в България сме толкова далеч от това. Не, защото не знаем, а защото проблемите за деня са ни различни”, каза тя.

 

Атидже Алиева-Вели: Моментът е важен, защото имаме шанс да разрешим проблемите на деня. 

 

За въглеродното земеделие, дали политиката ще надделее върху Стратегическия план или този път ще се мисли в полза на земеделците и още - гледайте във видеото. 

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Коментари
Dave
на 13.03.2022 18:05
That is the excellent mindset, nonetheless is just not help to make every sence whatsoever preaching about that mather. Virtually any method many thanks in addition to i had endeavor to promote your own article in to delicius nevertheless it is apparently a dilemma using your information sites can you please recheck the idea. thanks once more. <a href="https://www.indiavisa-online.org">BUSINESS VISA FOR INDIA</a>
seo servise
на 13.03.2022 15:43
What a thrilling post. It is extremely chock-full of useful information. Thanks for such a great info. <a href="https://toleague.top/">토토사이트</a>
Dave
на 13.03.2022 11:37
That is the excellent mindset, nonetheless is just not help to make every sence whatsoever preaching about that mather. Virtually any method many thanks in addition to i had endeavor to promote your own article in to delicius nevertheless it is apparently a dilemma using your information sites can you please recheck the idea. thanks once more. <a href="https://www.india-visa-online.org/lv/veidi/indijas-biznesa-vīza/">Indijas biznesa vīza</a>
Liwovosa
на 17.02.2022 14:01
Thanks for your insight for your fantastic posting. I’m exhilarated I have taken the time to see this. It is not enough; I will visit your site every day. <a href="https://toto-pia.com">토토피아</a>
Добави коментар