Автоматизации и иновации по 4.1 вече работят в нова кравеферма

Стопанството е на Стойко Механиджийски и се намира в село Ярлово. За изграждането на своята нова ферма, Стойко се доверява на фирма Агритоп

Автоматизации и иновации по 4.1 вече работят в нова кравеферма

Стойко Механджийски се занимава с животновъдство от 2002 г. В бизнеса е ангажирана и неговата съпруга Станислава Иванова. Докато Стойко отглежда говеда, млечно направление, от породата Холщайн, Станислава пък се грижи за месодайни говеда от породата Херефорд.

 

 

Изграждането на ферма е голяма стъпка, след два неуспешни опита с други фирми, Стойко Механджийски се доверява на доказана компания. Точният партньор намира в лицето на Агритоп. Семейството кандидатства по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”. Реализацията на проекта отнема две години и половина, днес върху 1 декар и 600 кв. е изградена модерната ферма. Желанието за намаляване на ръчния труд, по-лесното управление на процесите и подобреното благосъстояние на животните са в основата на инвестиционното решение. И всичко си струваше - уверяват Стойко и Станислава.

 

“С Агритоп работим от 2016 година. Тогава започнахме, имахме един проект с машини и след това решихме да направим и тази модерна сграда. Тя е реализирана по подмярка 4.1. Самият проект включва изграждане на кравефермата - пълно оборудване, фуражна кухня и станок за животните”, каза животновъдът.

 

Към момента Стойко отглежда 140 животни, но за новата ферма той закупува с помощта на Агритоп 70 броя говеда порода Холщайн от Германия. „

 

 

“Искам много да благодаря на Агритоп и на Николай Стефчов за доброто изпълнение и добрата работа. Много добре се работи с тях. Много съм доволен. Всичко е изпълнено както трябва. Добър екип има, за което благодаря”, добави Стойко Механджийски.

 

Новото стопанство на Стойко и Станислава е изключително модерно, отлично проектирано и с технология, която осигурява необходимите условия на животните. Фермата разполага с достатъчно площ и естествен климат, който се контролира автоматизирано съчетани с иновативни технологии и автоматизации. 

 

Фермата се характеризира също и с много добро групиране на животните, бърз трафик и процеси по доене, хранене, поене и почистване. (Други кадри)

 

Ето и как изглежда фермата отблизо, заедно с цялото оборудване.

 

“Във фермата на Стойко имаме инсталирана доилна инсталация на DeLaval от съвременен тип. Тя е с капацитет за издояване на 12 животни едновременно - 2 х 6, тип рибена кост. Системата автоматично отделя апаратите след издояване и е със специфична за DeLaval механика, която щади животните, но позволява и на доячите бързо да изпълняват процеса на доене. Чрез това и благодарение на правилната техническа подредба на достатъчно голямата зона за изчакване и бързи коридори за излизане след доене, ние се надяваме тук той да направи възможно най-бързо доенето. 

Затова, че успяхме да построим по този начин процеса на придвижване, той няма нужда да инвестира в скъпа доилна инсталация, за да бъде бърз. Това са част от тънкостите в нашата работа по проектиране, технологично разпределение и след това смятат, че той ще има изключително ниски разходи по поддръжка на системата. Тя е по-проста и лесно се усвоява от доячите. Собственикът може бързо да получава информация за извършените процеси и издоеното количество”, добави управителят на Агритоп - Николай Стефчов.


Реализирането на проекта е по мярка 4.1, подаден през 2016 г. Стойко Механджийски успява да се  финансира в срок от българска банка, а Агритоп реализира проекта за една година. 

Важна част от работата на Агритоп е обслужването на клиентите след предаване на обекта, фирмата разполага с екип, който въвежда фермерите и работниците в стопанството с цялостни напътствия относно работата за всички процеси. По този начин се намалява времето на адаптация и в рамките на няколко месеца фермата може да покаже първите добри резултати.

 


“Стремим се да подобрим качеството както на продукцията, така и на крайния продукт. В случая кисело мляко, прясно мляко, кашкавал и сирене. На този етап бройката остава и подобряваме качеството и условията на живот на животните”, обясни Станислава Иванова.

 

Станислава добавя, че на този етап ще бъде много по-лесно за работниците да работят, тъй като всички процеси са автоматизирани. Работната ръка е максимално намалена, а комфортът на животните е увеличен.

 

В новата супер модерна ферма времето за извършване на ежедневните задачи е съкратено значително. А това помага за справяне с липсата на работна ръка, както и за по-лесното управление на стопанството. С увеличаване на комфорта на кравите, животните ще увеличат добива на мляко и качеството му, за да гарантират и по-сигурен пазар на произведената продукция. 

 

 

Ако все още се чудите дали изграждането на нова ферма е правилното решение за вас, посъветвайте се с Агритоп.

 

“Чуват се вече информации за отворения прием по 4.1, за новите условия, на които трябва да отговорят фермерите. Ние сме подготвени да предложим проекти и за иновации, и за съхранение на тора и опазване на околната среда. Готови сме да им предложим решения, които са свързани с автоматизиране и роботизиране на процесите. Тези процеси са и за доене, хранене, проверяване на сградите. 

 

Много добре се специализирахме по проветряване на сградите. Смятам, че това е едно от разковничетата на всяка една ферма - да може концентрирано в сграда да събере животните, а в същото време да им предостави достатъчно чист въздух за здравето на животните и за производството на млякото. Разбира се и на месото - при месодайните животни.

 

Работим съвместно с DeLaval, с немски експерти, използваме тяхното know-how и смятам, че го прилагаме успешно. Последните 17 години имаме не малко работещи ефектни практически ферми. От ефект минахме вече на ефективност през последните години. Виждат се резултати по счетоводните тефтери”, заключи Стефчов.

 

Крайният срок за кандидатстване по подмярка 4.1 е 23 юли 2021 г. А междувременно повече информация за оборудване на животновъдни ферми, може да получите от Агритоп ЕООД на www.agritop.bg и на телефон 02 971 26 20