Автономният ROBOTTI: Кога ще мога да го имам?

Автономният ROBOTTI: Кога ще мога да го имам?

Голямата новина тази година на изложението БАТА АГРО бе на щанда на НИК. 

 

“НИК е компанията, която преди повече от 18 години внедри GPS оборудването като нещо, което промени българското земеделие. За нас е удоволствие, че като част от нашето ДНК ние можем да направим следващата крачка във внедряването на иновации и да представим първата автономна машина в България”, съобщи Калоян Куманов, Мениджър Бизнес Развитие в НИК. 

 

И всъщност това не е концептуален модел, а робот, който вече работи по европейските и български полета. 

 

 

“Автономните машини са нещо, което ние чакаме от доста време. Всички ние знаем, че това е нещо, което ще помогне с проблема с намиране на кадри в регионите, където има най-много земеделие. Автономните машини са нова технология - нещо, което ние тепърва трябва да научим и да свикнем да работим с тях. Това неминуемо ще се случи, както всички други иновации с времето. Ние смятаме, че в следващите от 2 до 3 години ще има масово използване на такъв тип машини по българските полета”, посочи Куманов. 

 

Но нека научим повече за новината на сезона. За това ще ни помогне Фредерик Ром, търговски директор в датската компания AgroIntelli - производител на автономния трактор ROBOTTI. 

 

ROBOTTI разполага с два дизелови двигателя Kubota, всеки от които със 75 конски сили. 

 

по-опростен от трактор, роботът е оборудван с RTK-GPS и се движи абсолютно самостоятелно. Единственото, което фермерът трябва да направи, е да зададе полето и да начертае план за работа през уеб платформата и роботът се движи напълно автономно, следвайки заданието.

 

Триточковата навесна система е позиционирана в предната част на ROBOTTI, което може да изглежда нетипично като решение, но е по-практично. Поставихме там окачването, за да центрираме инвентара и по този начин той да бъде абсолютно стабилен и фиксиран здраво, без да се движи излишно. 
Така роботът може да работи прецизно и оптимизирано.  

 

Възможностите на полето са много - от предсеитбена подготовка, прецизна сеитба, до последващи обработки като окопаване например. Машината е гъвкава и пести време и усилия. 

 

Максималната му скорост при автономен режим на работа е 8 километра в час, което означава, че капацитетът на ROBOTTI е между 15 и 20 дка за час. Тоест, 200 до 300 дка на ден, при които операцията се извършва напълно автономно”, каза Ром.

 

Автономната машина разполага с два горивни резервоара от по 110 литра. А в същото време консумацията на гориво е сведена до между 3 и 6 литра на час в зависимост от обработката и почвата. Това означава, че ще може да работи автономно между 12 и 24 часа без нужда дори от презареждане с гориво.

 

Как обаче се стига до това автономния робот да дойде на наша почва?

 

 

“С НИК ще си партнираме в България и Румъния. Причината да работим заедно е модерното им мислене и перфектната репутация сред земеделците, използващи прецизно земеделие. Успоредно с това те имат добра търговска мрежа и опитен екип, което е изключително важно за добро партньорство с фермерите”, посочи Ром. 

 

Освен че е иновация на европейско ниво, роботът може да бъде включен и като инвестиция в проектите по удължения до септември прием по подмярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони. 

 

От своя страна Калоян Куманов обърна внимание, че това позволява на клиентите на НИК по-достъпно и бързо да навлязат в технологията и да използват автономни машини. 

 

“И смятаме, че все повече стопанства, без значение от размера, без значение дали са фокусирани върху производство на плодове и зеленчуци или зърнопроизводство, ще оценят ползата как с по-малко хора могат да свършат повече работа. Все пак не трябва да забравяме, че машината не се изморява, няма нужда от почивка и на края на деня, на края на седмицата чрез своята производителност и непрестанна работа може да свърши доста повече. 


За нас е радост да видим, че на това изложение нямаше само въпроси, свързани с това как работи машината, какво представлява... Но имаше и конкретни въпроси от типа на “След колко време мога да я имам?”. Това за нас е нещо, което много ни радва, защото в момента ние уговаряме машини, които след един месец да бъдат по българските полета. Това е голяма стъпка по посока на оптимизиране на земеделието и постигане на повече с по-малко”, добави Куманов. 

 

НИК винаги са давали заявка за затвърждаване на своята позиция на иноватори и внедрители на модерното в земеделието и това се доказва с интелигентните решения, които предлагат на своите клиенти. 

 

 

“Много се радваме, че наблюдаваме една позитивна тенденция последните години в посока на това, че фермерите се интересуват много повече за състоянието на почвата и как могат да подобрят нейното здраве”, разказа Калоян Куманов. 

 

Заедно с Университета Корнел в САЩ НИК предлагат нова възможност за по-добро разбиране на нуждите и здравето на почвата.

 

“Създадохме услугата SoilHealth, която не само анализира най-важните компоненти в почвата, но и дава препоръки как може да се подобри нейното здраве. Това, което ние правим е да измерваме биологичните, физичните и химичните свойства на почвата, така че да направим един комплексен анализ и  оценка на нейното състояние. След това земеделският производител може да реши дали би искал да промени неща с обработките, с продуктите, които използва и как той да реализира по-добри резултати” обясни Мениджърът Бизнес Развитие в НИК. 

 

Повлияни от приема по подмярка 4.1 се откроява специфична тенденция, която сподели Калоян Куманов е, че в момента много важен аспект, който се наблюдава през тази година е фокусът към напояване. 

 

Експертизата на НИК в изграждането на напоителни системи и консултирането за използването им за постигане на оптимални резултати е достъпна за всички, които в момента имат интерес към създаването на проекти, свързани с напояването. 

 

“Видяхме през последните години, че времето не винаги е с нас и съответно не винаги можем да реализираме добивите, които целим, ако нямаме решение за напояване. Това, заедно с възможността за инвестиции по мярка 4.1, дава възможност на все повече фермери да помислят как могат да инвестират в напояване, а ние да предложим едно цялостно решение, свързано и с поливните системи, с мониторинга им, с консултирането за това как да се полива, но не по-малко важно как да се храни”, коментира Куманов. 

 

В тази посока са решенията на Casella и Valley, както и услугите на компанията за проектиране на най-оптималната поливна система и съставянето на план за напояване чрез успешна колаборация на платформата Valley 365 и агрономския екип на НИК Агро Сървис.

 

 

“Именно на БАТА успяваме да покажем една много характерна черта на НИК и това е да дигитализираме обработките и начинът, по който се прави земеделие. На нашия щанд фермерите могат да се запознаят с технологии, свързани със сеитбата, последващите обработки по време на вегетацията до жътвата на културите”, добави Калоян Куманов. 

 

Повече информация за прецизните технологиите и интелигентните решения на НИК може да получите на www.nik.bg.