Автопилот, управляван от ултразвукови сензори предлага Универсал НВГ на българския пазар

Автопилот, управляван от ултразвукови сензори предлага Универсал НВГ на българския пазар

За първи път фирма Универсал НВГ предлага на българския пазар автопилот, управляван от ултразвукови сензори, поставени в предната част на машината. Продуктът – Ultra guidance PRS, е на немската фирма Reichhardt. Четирите соник сензора, с които системата разполга, проследяват движението на трактора автоматично. Tе имат възможността да измерват разстоянията до растенията, както и до редовете.

Изключително голямо предимство е, че системата позволява да се култивира, сее и т.н. с помощта на соник сензорите, които дават възможност за работа с точност до 2-3 см, обясни пред Трактор.БГ експорт мениджъра на фирмата производител Щефан Плацдаш. Другото предимство е, че системата може да бъде монтирана както на кормилото на машината, така и директно към хидравликата.

Автопилотът има възможността да се управлява с GPS. Комбинираната навигация с GPS и сензори позволява да се спестят средства от отделни GPS-системи и тяхната експлоатация. Резултатът е по-висока надеждност, обвързана с максимална точност. Соник системата може да се приспособи и използва към всякакъв вид селскостопански машини. Тя притежава GPS-антена с вграден приемник.

За показателите, които притежава, продуктът е сравнително евтин на фона на подобни уреди, предлагани на пазара. Цената може да зависи от типа на трактора и по-точно от начина, по който е инсталирана системата – кормилно или хидравлично, обясни още Щефан Плацдаш.

Вижте още снимки и видео от представянето на автопилота Ultra guidance PRS.