Белгийски машини за борба със сланата показаха на селскостопанското изложение АГРА 2010

Белгийски машини за борба със сланата показаха на селскостопанското изложение АГРА 2010

Уникални за българския пазар машини за борба с нощните мразове (сланата) бяха представени на Международното селскостопанско изложение АГРА 2010. Те са подходящи за овощарството, лозарството и зеленчукопроизводството.

Frostbuster и FrostGuard разполагат с газова горелка и вентилатор, издухващ топъл въздух. Има три основни фактора, които правят машината ефективна, обясниха експертите от белгийската фирма производител Agrofrost NV.

На първо място е повишаването на температурата, върху третираната площ и растенията. Освен това при всяко минаване на Frostbuster или пълен оборот на FrostGuard, температурата се повишава за кратко и пак се понижава.

Голямото предимство на температурното вариране се изразява в това, че осигурява защито чрез много по-малко енергия, отколкото други системи за непрекъснато поддържане на температурата над критичните стойности.

Най-голямата щета от сланите се получава от ледените кристали и при работа на двете машини, точката на кондензиране се измества значително и поради това образуването на кристали започва по-късно и е по-слабо.

Frostbuster се тегли от трактор и чрез движение в градината може да осигури защита на площ от 80 дка.

FrostGuard е стационарна машина, чийто вентилатор се задвижва от бензинов двигател и изпускателната тръба се върти на 360 градуса постоянно. В зависимост от модела и насоката на приложение, защитената зона е от 4 до 15 дка. FrostGuard е създаден специално за овощари, лозари и зеленчукопроизводители, стопанисващи малки площи, оранжерии или полиетиленови тунели

FrostGuard се предлага в три варианта:

L LV – с изпускателна тръба непосредствено над почвата (отдолу на машината). Подходяща е за градини със сгъстени дървета и покрива повърхност с овална форма от 4 до 6 дка.

L HV - с изпускателна тръба непосредствено над почвата (отдолу на машината), но с вентилатор, който осигурява повече вятър и по-малко налягане. Подходяща е за овощни градини и покрива повърхност с овална форма от 5 до 9 дка.

Н – с изпускателна тръба над машината. Подходящ е за лозя, оранжерии и открити площи с ягоди, малини и др. Покрива повърхност с овална или кръгла форма с площ от 8 до 15 дка.

Белгийската фирма Agrofrost NV си търси представител за България.