Белгийски машини за борба със сланата показаха на селскостопанското изложение АГРА 2010

  • 21.08.2021 21:03
  • 1770
  • 0
  • Новини
Белгийски машини за борба със сланата показаха на селскостопанското изложение АГРА 2010

Уникални за българския пазар машини за борба с нощните мразове (сланата) бяха представени на Международното селскостопанско изложение АГРА 2010. Те са подходящи за овощарството, лозарството и зеленчукопроизводството.

Frostbuster и FrostGuard разполагат с газова горелка и вентилатор, издухващ топъл въздух. Има три основни фактора, които правят машината ефективна, обясниха експертите от белгийската фирма производител Agrofrost NV.

На първо място е повишаването на температурата, върху третираната площ и растенията. Освен това при всяко минаване на Frostbuster или пълен оборот на FrostGuard, температурата се повишава за кратко и пак се понижава.

Голямото предимство на температурното вариране се изразява в това, че осигурява защито чрез много по-малко енергия, отколкото други системи за непрекъснато поддържане на температурата над критичните стойности.

Най-голямата щета от сланите се получава от ледените кристали и при работа на двете машини, точката на кондензиране се измества значително и поради това образуването на кристали започва по-късно и е по-слабо.

Frostbuster се тегли от трактор и чрез движение в градината може да осигури защита на площ от 80 дка.

FrostGuard е стационарна машина, чийто вентилатор се задвижва от бензинов двигател и изпускателната тръба се върти на 360 градуса постоянно. В зависимост от модела и насоката на приложение, защитената зона е от 4 до 15 дка. FrostGuard е създаден специално за овощари, лозари и зеленчукопроизводители, стопанисващи малки площи, оранжерии или полиетиленови тунели

FrostGuard се предлага в три варианта:

L LV – с изпускателна тръба непосредствено над почвата (отдолу на машината). Подходяща е за градини със сгъстени дървета и покрива повърхност с овална форма от 4 до 6 дка.

L HV - с изпускателна тръба непосредствено над почвата (отдолу на машината), но с вентилатор, който осигурява повече вятър и по-малко налягане. Подходяща е за овощни градини и покрива повърхност с овална форма от 5 до 9 дка.

Н – с изпускателна тръба над машината. Подходящ е за лозя, оранжерии и открити площи с ягоди, малини и др. Покрива повърхност с овална или кръгла форма с площ от 8 до 15 дка.

Белгийската фирма Agrofrost NV си търси представител за България.