Бензинът поевтинява, зърното запазва ниски изкупни цени

Бензинът поевтинява, зърното запазва ниски изкупни цени

Бензинът ще поевтинее до 2,10 лева за литър до месец. Очаква се цената на нафтата и газьола да падне с около 5 процента до края на октомври. Причината за поевтиняването е сриването цената на петрола с 46 на сто от юли досега, информират от Софийската стокова борса.


Финансовата криза и намаленото потребление са основата за падането на цената на петрола до 100 долара за барел. Нормално е цените на горивата у нас да бъдат коригирани заради поевтинелия петрол, коментират от борсата.


Олиото е най-поевтиняващата стока за годината до момента. Цената на мазната течност се е сринала с цели 90 на сто на борсата в Ротердам. Тонът се предлага за 1100 долара, което прави около 1,50 лева на литър. Цената у нас обаче е 2,30 лева за литър бутилка без ДДС. Сумата е с 13 на сто по-ниска в сравнение с тази от януари. Цената на олиото вероятно ще продължи да пада заради евтиния слънчоглед. Богатата реколта в целия свят свали стойността му почти двойно. Вместо за 900 лева за тон маслодайното семе вече се харчи за 520-530 лева за тон на борсите в Русия и Унгария.


У нас все още няма сделки със слънчоглед от новата реколта. Има обаче оферти купува на цени от 470-520 лева за тон без ДДС. Никой не си е купил пшеница от борсата. Причината е голямата разлика в цените на купувачи и продавачи. Първите предлагат да вземат зърното за 235-270 лева за тон, а вторите не са склонни да продават за по-малко от 290-320 лева за тон. Единствената стока, която отбелязва ръст е захарта, но увеличението е незначително.