Бизнесът започва след доставката на агромашината

Дългосрочното и качествено следпродажбено обслужване е ключът към успеха, смята Филип Лазаров от Варекс

  • 19.05.2022 20:35
  • 195
  • 0
  • Новини
Бизнесът започва след доставката на агромашината

Фирма Варекс започва своя път преди 27 години. Тя е един от първите вносители на земеделска техника в страната. Преди 10 години отварят и базата си край град Пловдив.

 

Супермашини в действие на полето

 

"Фирмата стана разпознаваема на пазара преди 10 години с откриването на тази база. От тогава насам фирмата ни разкри още един търговско-сервизен комплекс в град Русе, има пълно национално покритие с базите си в Стара Загора, Добрич, Плевен, Монтана. И с партньорските ни структури, които са в Карнобат и в Търговище", разказва Филип Лазаров, търговски директор на Варекс.

 


 

Фирмата стартира първия си франчайз със стратегическия си партньор AGCO през 2008 г., предлагайки гумено-верижните трактори Challenger в диапазона от 300 до 600 к.с. Пионер е в предлагането на самоходните пръскачки по това време. Впоследствие добавя комбайни. През 2010 г. добавя втория франчайз - тракторите Valtra, а когато AGCO придобива контролния пакет на фабриката в Бреганце, стават дистрибутори и на комбайните Laverda. От 2014 г. Варекс предлагат пълната гама продукти Massey Ferguson, който е глобалният бранд на AGCO в света.

 

"Категорично на пазара сме разпознаваеми най-вече с гумено-верижните трактори Challenger. Това са машини, предназначени за много големи стопанства, с най-високата производителност и респективно - най-скъпите на пазара. С придобиването на франчайза на Massey Ferguson след 2014 г., който е глобален в световен мащаб, се опитахме да утвърдим определени нишови модели, предназначени за определени типове земеделци, и естествено добихме достъп до значително по-малки по размер стопанства. Ефективно с машини от 100 до 400 коня колесни трактори. Като конкретен модел бих споменал 7726S, Dyna 6 или Dyna VT Efficient, като съвсем утвърден бестселър на пазара за нас", обяснява Лазаров.

 

При комбайните от Варекс смятат, че предлагат най-доброто съотношение цена-качество на двата шест-сламотръсни модела Activa S7347 и Beta 7370. Миналата година правят интродукция с роторните комбайни Massey Ferguson Ideal. Фирмата има най-подготвеният екип за пускането в експлоатация и поддръжката на тези комбайни.

 

За хитовия Massey Ferguson S7347 разказва Валентин Чилев, сервизен инженер във Варекс.

 

"Хубавото при този комбайн е, че ширината на наклонената камера като размер отговаря и на контрата, и на сламотръсите, и на ситата. Така ние използваме цялата ширина на комбайна като капацитет. Има много малко задвижващи части, много малко ремъци, много е проста за обслужване, като повечето места за гресиране са изнесени на две места на комбайна. Операторът просто поглежда на колко часа трябва да гресира дадената гресьорка и може да я обслужи много бързо", обяснява той.

 

Машината е оборудвана със система мултикроп сепаратор. Отпред на наклонената камера има приемен битер, който предварително подготвя равномерно масата. И съответно след контрата от отбойния битер има допълнителен барабан при нужда от допълнително овършаване и агресивност към вършитбата на дадената маса. Контрата на този допълнителен барабан може да слезе долу и да се получи търсеният ефект. А когато, например при жътва на рапица, няма нужда от допълнителна агресивност, съответно контрата се вдига нагоре и масата минава по-лесно през комбайна.

 

Още любопитни подробности за бъдещето на компанията разкрива Филип Лазаров.

 

"От миналата година сме в много интересна взаимовръзка с италианския производител на самоходни пръскачки GRIM. Към тях клиентите в момента проявяват много висок интерес и да не издавам тайни, но в момента сме в преговори за два нови франчайза, които да запълнят до края на годината определени ниши, които пазарът търси", споделя той.

 

Тогава клиентът реално разбира, че има партньор срещу себе си, пояснява Лазаров. Затова и компанията се опитва да бъде дългосрочен партньор. Доказателството за това е, че процентът на повтаряемост на сделки, на съхраняемост на съществуващи клиенти, е много висок.

 

"На 10 юни беше и един от първите работни дни на голяма част от тук присъстващите сервизни инженери. Тогава те бяха млади момчета, които постъпиха направо от студентската скамейка на университета в Пловдив. Сега те са сред нас и са едни от най-добрите сервизни инженери в цяла България, известни със своя опит. Неслучайно всеки един от нашите клиенти казва: “Ние сме с вас преди всичко, защото сервизът ви е номер едно!”, разказа Иван Масларов, управител на Варекс, при откриването на събитието, отбелязващо десетия рожден ден на базата край Пловдив.

 

Броени седмици преди 10-годишнината на базата по закачлива приумица на природата, фирмата получава неочакван, но много приятен малък подарък - в един от комбайните се заселва рояк пчели. Служителите първо не са сигурни какво да правят с тях. Но Валентин, който никога преди това не се е занимавал с пчеларство, бързо се образова в интернет и сега базата на Варекс вече разполага с първия си кошер. А инженерите се надяват скоро да опитат и първия произведен мед.

 

Допълнителна информация за портфолиото на фирма Варекс може да получите на www.varex.bg