България и Русия да си сътрудничат в производство на агротехника, обсъдиха в МИЕ

България и Русия да си сътрудничат в производство на агротехника, обсъдиха в МИЕ

Българските компании трябва да търсят възможности за коопериране с руския бизнес при производството на селскостопанска техника, хеликоптери, електрокари и електротелфери. Това каза посланикът ни в Москва Бойко Коцев по време на среща в Министерството на икономиката и енергетиката между представители на различни държавни структури и бизнес асоциации, съобщиха от министерството.

Според Никола Зикатанов от Асоциация на индустриалния капитал в България полето за бизнес с Русия е огромно. По неговите думи реалистично би било да работим за коопериране в областта на хранително-вкусовата промишленост и селскостопанското машиностроене. Георги Минчев от Българо-руската търговско–промишлена палата смята, че продуктите на българската хранително-вкусова промишленост и селско стопанство имат шансове на руския пазар, тъй като това са сектори със сериозни традиции у нас и те се субсидират от ЕС за износ в трети страни.

"През последните три години потенциалът на руския пазар не беше използван пълноценно, въпреки традиционното присъствие там на български лекарства, детайли за автомобилостроенето, продукти на хранително-вкусовата промишленост,  плодове и зеленчуци", каза заместник-министър Красин Димитров. "Българското правителство гледа на икономическите отношения с Русия не от идеологическа гледна точка, а като огромен пазар с потенциал и традиции за българско присъствие. За да е ефективна помощта от страна на държавата, трябва да се вслушаме в мнението на компаниите, като работим в посока увеличаване: износа на българските стоки, на услуги в това число туризъм и недвижима собственост и на руските инвестиции в България", каза още г-н Димитров и добави, че правителството предлага интегриран подход на всички институции и фирми, които имат отношение към бизнеса с Русия, но с обща цел – задълбочаване на икономическите ни контакти.

източник: www.fermer.bg