България изпусна първия влак да предаде Стратегическия си план

България изпусна първия влак да предаде Стратегическия си план

 

Една трета от 27-те страни от ЕС пропуснаха официалния краен срок, за представят националните си стратегически планове по Общата селскостопанска политика (ОСП). Това потвърди източник от Европейската комисия, цитиран от Euractiv.

 

Още през октомври редица държави членки включително и България изразиха опасения, че няма да успеят до 31 декември 2021 г. Освен нас другите осем закъснели са Белгия, Чехия, Германия, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Словакия.

 

При Белгия проблемът идва от това, че трябва да представи два стратегически плана – по един за всеки от двата си региона, Фландрия и Валония. В Германия пък изготвянето на новите правила за фермерите беше усложнено от смяната на правителството в началото на декември.

 

Най-голямо влияние оказа фактът, че преговорите за реформи в Брюксел приключиха по-късно от очакваното и забавиха националния процес на прилагането им. 

 

Европейският парламент даде зелена светлина на ревизираната програма за субсидиране на европейското земеделие чак през ноември, а ключовото гласуване по детайлите на реформата на ОСП беше отложено за 10 януари.

 

Заинтересованите страни от ЕС настояват да получат одобрение на Стратегическия си план най-късно до лятото, за да планират дейностите си за 2023 г. Още през ноември бе потвърдено, че Комисията ще направи всичко възможно, за да даде бърза обратна връзка на държавите членки и всичко да приключи най-късно до лятото на 2022 г.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар