Bobcat започва съвместно производство с Kioti

Bobcat започва съвместно производство с Kioti
С цел да утвърди своята лидерска пазарна позиция в САЩ, американската компания Bobcat сключи дългосрочно споразумение с високо ценения в Америка корейски производител на трактори Kioti – Daedong Industrial Corporation. Целта на договора е производството на компактни селскостопански трактори съвместно с Kioti, които обаче да са под запазения бранд на Bobcat.
 
Дейвид Роулз, Президент на Bobcat Америка, заяви че обединявайки световно известната марка, която притежава неговата компания с дилърската и сервизна мрежа на Daedong и корейския опит в производството на компактни селскостопански трактори, ще доведе до една изключително силна пазарна реализация на новите селскостопански трактори под бранда на Bobcat не само в Америка, но и в Световен мащаб.
 
Джун Сик Ким, Президент на Daedong пък заяви, че 60 годишния опит, който има корейската компания в производството на универсални и компактни трактори ще бъде в отлично съчетание със здравите маркетингови позиции, които имат от Bobcat.
 
Новата серия трактори съвместно производство на Bobcat и Kioti ще бъде представена в края на тази година първо на Американския пазар с компактни модели трактори до 55 к.с., телескопични товарачи, мини-багери и трактори оборудвани за комунални услуги.
 
Към момента Bobcat – Америка е лидер в продажбата на компактна техника, като в своята дилърска и сервизна мрежа има 4000 работници. Kioti заема второ място, а след тях се нареждат фирмите ExMark и Redmax

Интересен е фактът обаче, че през Юни т.г. Bobcat бяха купени за 4,9 млрд$ от South Korea's Doosan Infracore Co., което най-вероятно е истинската причина за сделката с Daedong. 

Първите реакции в Америка са, че Kioti ще бъде убиец на бранда Bobcat, по същия начин както “Крайслер” изяде “Плимут”. При всички положения личи, че големият печеливш в случая е Kioti, чиито продажби и пазарни позиции ще нарастват. Друг интересен факт е, че не малка част от машините Bobcat се произвеждат с двигатели на японската фирма Kubota, което вероятно ще се промени, въпреки съдебните патентни дела между Кубота и Киоти.
 
В България тракторите Kioti се внасят от Пловдивската фирма “СД Драганови”, като само за малко повече от 1 година, бяха припознати от фермерите освен като много изгодни в ценово отношение, но и надеждни и високотехнологични. Тракторите са оборудвани с двигател Perkins и се предлагат в различни модификации с кабина и без кабина с мощности от 35 до 90 к.с. Bobcat в България пък се внася от Булауто, които акцентират повече на строителната техника, въпреки добрите модели Bobcat, подходящи за ферми и малки стопанства.