Брюксел предупреждава за връщане на средства по ПРСР заради неспазени срокове

Брюксел предупреждава за връщане на средства по ПРСР заради неспазени срокове

Две години след отварянето на първите мерки от Програмата за развитие на селските райони България е заплашена да не усвои част от средствата по нея заради забавяне в обработката на проекти на земеделските производители.

Причината е, че в края на 2010 г. влиза в сила правилото "N+2", според което страната може да усвоява фиксираните за дадена година средства две години по-късно.

За 2007 и 2008 г. за страната са предвидени общо 581 млн. евро по програмата, като до момента са усвоени 379 млн. евро, съобщава в свое писмо до земеделския министър Мирослав Найденов директорът на генерална дирекция "Земеделие" в Европейската комисия (ЕК) Жан-Люк Демарти. Писмото е изпратено в началото на март - месец и половина след прегледа на изпълнението на програмата.

По думите на Демарти, ако не се вземат спешни мерки, има сериозен риск сумата от 202 млн. евро да бъде загубена. От земеделското министерство и разплащателната агенция съобщиха пред "Дневник", че през последните месеци има сериозен напредък в обработката на проекти и България ще успее да усвои средствата в срок.

В писмото Демарти отбелязва, че въпреки някои подобрения през последните месеци все още нивото на обработка на подаваните по програмата проекти е незадоволително, което се дължи и на факта, че няма достатъчно обучени служители в разплащателната агенция. По думите му те се назначават и обучават в момента, макар че от 2008 г. има разрешение това да се случи.

Според ръководителя на генерална дирекция "Земеделие" в ЕК има и друг проблем - в момента кандидатстването и административният капацитет са фокусирани само върху няколко "по-атрактивни мерки" от програмата, а другите са пренебрегвани.

По думите му 8 мерки от програмата са отворени още през 2008 г., а до момента (март) няма нито един обработен проект по тях. Най-търсени са тези за модернизация на земеделски стопанства и създаване на стопанства на млади фермери, а за такива като горски стопанства тепърва ще бъдат разглеждани.

В края на писмото Демарти съобщава, че България трябва да изготви екшън план за наваксване на забавянето и график за прием и обработка на проекти. От земеделското министерство и разплащателната агенция съобщиха, че има сериозен напредък в усвояването на средствата от ЕС и изоставането в обработката ще бъде наваксано до края на годината.

Към края на август миналата година са били обработени общо 2000 проекта, а към днешна дата те са 8500 от общо 11 хил., които са били подадени. От ведомството казаха и че е изготвен график за стартирането на прием по мерките, и това ще започне поетапно през юни. На този етап обаче от необходимите 180 служители, които да работят по програмата, са назначени едва 40.

"Проектите се обработват според графика, даже ще успеем да приключим с тях преди края на годината и няма риск да загубим средства заради забавено заплащане", коментира пред "Дневник" изпълнителният директор на разплащателната агенция Калина Илиева.

източник: в-к Дневник