Булагро Машини АД показа специалната си линия за животновъди

Булагро Машини АД показа специалната си линия за животновъди
Булагро Машини АД проведе полева демонстрация на своята специализирана технологична линия, предназначена за животновъди. 
 
Мястото на впечатляващото събитие бе нива, засята с люцерна в землището на село Аспарухово, община Левски, собственост на животновъда Георги Минчев. 
 
„Машините като цяло за мен са уникат. Това са изпитана марка машини. PÖTTINGER и MASCAR като събираща и балираща техника. В момента това съм купил с тенденция за напред да купуваме още машини, за да си облекчаваме труда“, заяви Минчев.    
 
 
„Това, което показахме на нашата демонстрация е пълната зелена линия на PÖTTINGER, включваща косене, разпръскване на зелената маса, както и събиране с машини на PÖTTINGER.
 
След това добавихме и две от машините на MASCAR – балопреса с вариаторна камера и самотовареща се фолираща машина“, обясни продуктовия мениджър в Булагро Машини АД Румен Савов. 
 
Идеята на демонстрацията бе да се покаже целия процес по косенето, разпръскването, събирането, балирането и прибирането на силажа, предназначен за животните. 
 
 
Навесната дискова косачка NOVACAT 262 на PÖTTINGER е с работна ширина – 2,62 метра. Нейната производителност е 26 декара за час. Снабдена е с 6 диска и 12 ножа, а минимална ширина на откоса е 1,10 метра. 
 
„Това, което ни отличава пред останалите производители е изключително здравата косачна греда, собствено производство на компанията PÖTTINGER, както и абсолютно точното косене на зелената маса. Без да имаме скубане, имаме абсолютно точно отрязване“, обобщи Савов.   
 
 
Косачките от тази серия са с централно шарнирно окачване и олекотена конструкция. Оборудвани са с регулируеми шенкелови болтове и щифтове, което позволява адаптирането им към всеки тип трактор. 
 
„С Булагро Машини работя от около десетина години. Първата ми машина е товарачната техника SCHÄFFER. След това взехме PÖTTINGER-а – австрийската косачка, която за мен е уникат. Работя с нея три години. Този ми е четвъртия сезон с нея“, разказа Георги Минчев. 
 
Нагледно бе показано как изравнените конусни повърхнини на косачните дискове увеличават ефекта на загребване на откоса и намаляват съпротивлението на косачката при работа. 
 
След тази операция бе представен сеноразпръсквач HIT 690NZ на PÖTTINGER от портфолиото на Булагро Машини АД. 
 
 
„Машината беше представена с работна ширина 6.90 м, с 6 разпръскващи ротора. Като максималният разпръсквач, предлаган от PÖTTINGER, е 12-метров. Тази година имаме за първи път такъв продаден в България. Той работи прекрасно в Хасково“, обясни Румен Савов от Булагро Машини АД.  
 
Здравата затворена двойно-шарнирна ъглова предавка позволява плавно и  свободно движение във всяко положение, поради големите размери на зъбните колела и лагерите. Дори когато роторите са вдигнати, те се въртят свободно. 
 
Важно за фермерите е, че машината е конструирана така че да предпазва от грешки при работа, а валовете са с голям диаметър, усилени зъбни колела и карета с много дълъг живот.
 
 
„Бяха представени два събирача на PÖTTINGER – еднороторен и двуроторен вариант. Като масово продавания на българския пазар са двуроторните варианти с централно събиране на откоса. С работна ширина от 7,60 максимална.
 
Като може да регулираме хидравлично работната ширина – от 6,90 до 7,60. Изключително точно събиране на зелената маса, без да вкарваме пръст във вече събрания откос, за да имаме наистина хубава храна за животните“, допълни Румен Савов. 
 
Висока производителност, ниски разходи и минимална поддръжка са само някои от качествата на сеносъбирачните машини на PÖTTINGER
 
 
Здравата конструкция на рамата и роторите са гарант за добрата работа и при най-тежки условия, казват специалистите от Булагро Машини АД
 
„Лесно се прибира. Сега започват дъждове и трудно се сушат люцерните. Трудно се прибират. Има моменти, когато остават на полето неприбрани вследствие на дъждовете. Така се прибира лесно, бързо – за ден-два. И не се губят откоси. Окосяването става бързо.
 
Ето – вчера е окосена, днес  я прибираме. Освобождаваме полето и започва да расте другия откос. Иначе остава долу, трудно е за събиране, много манипулации трябва да се прилагат.  За животните е добре, че през зимата ги храним с пресен фураж“, коментира домакинът Георги Минчев.  
 
При тези машини не се налага проверка и смяна на масло, поради това че самият ротор е капсулован и защитен от прах. Работните рамена лесно могат да бъдат демонтирани от самия ротор с развиването само на два болта.
 
Събраната люцерна беше балирана с балировачката за кръгли бали MONSTER CUT 770 на италианската компания MASCAR, с която Булагро Машини АД работи от 10 години. 
 
 
„С вариаторна камера. Може да регулираме плътността на балата, както в центъра, така и в края. Машината е с режеща секция, 15 ножа. Има комбиниран вързачен апарат – сезал и мрежа“, обясни Румен Савов. 
 
Основните характеристики на MONSTER са качество, надеждност и висока производителност. 
Варио камерата прави машината подходяща за всяко стопанство. Размерът на балата варира  от 80 до 170 см.
 
„И накрая балата, която се получи, се фолира с машината на MASCAR. Тя е самотовареща, с товареща вилица, автоматични функции и автоматично разтоварване към нея“, обобщи Савов. 
 
 
Моделът MASCAR 5100 фолира кръглите бали с висококачествено австрийско фолио COVERIS. Тази машина е оборудвана за товарене със странично разположена товареща вилица.
 
 
Диаметрите на балите, с които може да работи машината, са от 1200 до 1600 мм, а ширината на фолиото може да бъде 500 мм или 750 мм. 
 
 
За финал беше демонстриран челен товарач от компактния клас на германската фирма SCHÄFFER LADER - модел 2020. 
 
Домакинът Георги Минчев, чиято животновъдна ферма също се намира в село Аспарухово, сам показа маневреността на машината и нейната лесна употреба. 
 
 
По думите му сервизните услуги, които Булагро Машини АД предлагат са безупречни. 
 
„Много сме доволни. Винаги, когато сме им се обаждали, че имаме проблем, се отзовават веднага. Имат резервни части. Просто – уникат. И сме много доволни“, заключи Минчев.  
 
 
За повече информация относно машините на PÖTTINGERMASCAR и SCHÄFFER LADER можете да се обърнете към експертите на Булагро Машини АД на телефон тел. 042 / 600 171 ; 0886 88 73 03 и на e-mail: [email protected]. Инфирмация можете да получите и на сайта mashini.bulagro.bg
Добави коментар