CAP4US на Събора на овцевъдите: Мнението на фермерите за политиката

CAP4US на Събора на овцевъдите: Мнението на фермерите за политиката

 

 

Кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!” бе част от деветото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието традиционно се провежда в района на Петропавловския манастир край Лясковец.

 

Високата посещаемост помогна на кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!” да достигне много голям брой овцевъди. Пред екипа ни някои от фермерите споделиха своите виждания за новия програмен период на ОСП. 

 

Голямата посещаемост и интерес към кампанията даде възможност на екипа ни също да представи идеите, възможностите и перспективите, които дава аграрната политика.

 

 

Един от фермерите, с които се срещнахме на събора, е Назми Маджар. Той е собственик на ферма Аваси в Белоградец. Заедно със своето семейство фермерът отглежда овце от една от най-продуктивните млечни породи - Аваси. Назми Маджар изрази мнението си за ОСП и за това, как политиката на Стария континент му е позволила да модернизира стопанството си.

 

"Помощта, която получихме по европейските програми, беше голям трамплин за нас. В противен случай не бихме се престрашили да вложим тази сума - 1 млн. лева, за да си механизираме стопанството. Искам да кажа и на колегите да опитат и да участват по тези програми. В противен случай сами няма да могат да направят това, което се постига с помощта на тези европейски програми. Ще продължат да доят, хранят и чистят на ръка. Този труд е неоценен. Колкото и да се заплаща на работника, никой не иска да работи на ръка. Всички искат техника - машините да работят, а работниците да контролират", категоричен е фермерът.

 

И по настоящия прием на инвестиционната мярка 4.1 Назми Маджар решава да изпробва възможностите си. Подава проект за допълнително модернизиране и надграждане на своята овцеферма. Идеята е да се сложат електронни мерители при доенето, както и нови машини за издояване на животните. 

 

Ана Минковска е другият фермер с когото си поговорихме. Тя има семейна овцеферма в село Бъта. Младата дама е майка на четири деца - всички те са заети в семейния бизнес. В момента Ана очаква одобрение на проект за минимандра. С него тя се надява да затвори цикъла в своето стопанство. Категорична е, че европейските субсидии помагат на фермерите да модернизират и обновят стопанствата си.

 

"Стопаните, които обичат животните, ще се занимават с тях и без евросубсидии. Разбира се, те са голяма помощ, но вярвам, че хората, които обичат своята работа, ще го правят и без субсидиране", заключи Ана Минковска.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Добави коментар