Цените на селскостопанските гуми нарастват двойно

Цените на селскостопанските гуми нарастват двойно

 

Пазарът на селскостопанска техника в световен мащаб расте и това води до повишено търсене и на селскостопански гуми. По последни данни на Трактор.БГ вече се наблюдава увеличаване на цените на селскостопанските гуми, поради по- силното потребление от една страна и по-високите цени на суровините за производство.

 

Производителят на селскостопански гуми Continental, обяви, средно с 10 на сто увеличение на цените на всички свои продукти през този месец. Michelin от своя страна заявиха, че ще увеличат цените с 6 на сто в своята гама, в сила от 1 юли.

Роб Beddis, търговски директор на земеделското направление на Michelin коментира пред медиите, че компанията е увеличила своя производствен капацитет при земеделските гуми за 2011 г., но ще има естественото закъснение при доставката на продукцията до дилърите, поради силното търсене на пазара. "Търсенето на гуми за селското стопанство бележи значителен ръст от страна на производителите на машини, и в същото време ние сме изправени пред силен натиск върху разходите и доставката на суровини, което води като цяло до увеличение на цената на крайния продукт, споделя той и добавя, че основната суровина за производство - петролът, която формира 40% от себестойността на продукцията, минава 100 долара за барел и това неминуемо води до увеличение на производствените разходи"


Съветите на специалистите:

 

Земеделските стопани е добре да прегледат машините си и да преценят каква нужда ще имат от селскостопански гуми и да направят предварителна заявка за количества при своите доставчици. Така те ще се предпазят от понататъшно увеличение на цените.

Крис Еванс, икономист в Асоциацията на селскостопанските инженери в Европа, добавя:

 

"Цената на изделия от каучук се увеличи и достигна своя връх през февруари. През последните девет месеца тя се е повишила с около 80 на сто на международния пазар."

Въпреки че японските цунамито и произтичащото намаление в производството на автомобили в Япония има някакъв ефект върху търсенето, той смята, че увеличеното търсене на селскостопански машини ще окаже натиск върху пазара на селскостопански гуми.