Challenger RoGator 600 - самоходни пръскачки от ново измерение ( ВИДЕО )

Challenger RoGator 600 - самоходни пръскачки от ново измерение ( ВИДЕО )

 

Фирма Варекс, официален вносител на Challenger за България, представи на полева презентация край Велико Търново, най-новата серия самоходни пръскачки Challenger RoGator 600.


За нуждите на едрите зърнопроизводители, тези пръскачки съчетават в себе си редица иновации, като се започне от специалното шаси и се стигне до новаторските системи за прецизно пръскане.


Пред насъбралите се фермери в землището на земеделеца Младен Милков, бяха демонстрирани две пръскачки от най-големия модел - RG655B. Пръскачките са с обем на резервоара за препарат - 6000 литра и се задвижват от супер икономични 7,4 литрови дизелови двигатели AGCO SISU Power с мощност 243 к.с.

 

 

Новият самоходен RoGator е оборудван с 6000 литров резорвар за препарат и има 36 метрови пръскащи щанги. Освен задвижването 4х4 , то тук имаме и напълно независимо окачване на всяко колело , както и уникално хидравлично управление на работната височина, чрез което се постига отлична стабилност.

 

Определено това е машина за професионалистите в земеделието, които обработват големи площи със зърнени култури. Първото впечатление е, че всъщност кабината прилича на кабина на трактор. Това е най-безопасната кабина към този момент в света. Тя е категория 4 и гарантира сигурността на оператора, като е изключено проникването на химикали в кабината, които могат да застрашат неговото здраве. Това всъщност е добре както за оператора, така и за собственика на машината.

 

Макар кабината да прилича на пръв поглед на тази на верижните трактори Challenger , то тя е хермитизирана и доста различна. Джойстикът за управление съдържа бутони, които наподобяват машина със CVT трансмисия, но всъщност тук имаме безстепенна трансмисия HydroStar, която комбинира лесното управление при CVT със система за тракшън контрол и управление при преплъзване. В крайна сметка това е хидростатична машина, която е с варио помпа и варио задвижване на колелата и се управлява точно като CVT, тоест операторът може да избира две сокрости и да ги задава по подразбиране - една работна скорост и една транспортна скорост. Единственото нещо което операторът трябва да парви натискайки джойстика е да определя желаната скорост на работа. В зависимост от желаната скорост, машината автоматично задава натоварването на хидравличната помпа и двигателя. Мултифункционалния дисплей, както на всички трактори Challenger дава информация за всички данни от шасито и някои системни функции.

 

За прецизния контрол на пръскащите щанги, машината е оборудвана с GPS навигация Topcon. Тя може да контролира работата на пръскащите секции, както и нормата на пръскане. Естествено включва всички стандартни GPS функции за позициониране и т.н.

 

Контролното табло на пръскачката обединява информация за оборотите на двигателя, нивото на горивото, температурата на маслото, волтажа за акумулаторите, транспортното и паркинг положението на пръскачката и други. В заключение кабината е оборудвана с климатична и отоплителна инсталация.

 

Ако се приближим до кабината ние виждаме два резорвоара. Единият е резервоар е за дизел естествено, а другият е за AdBlue. Както и другите останали серии самоходни селскостопански машини произвеждани от ACGO, новата серия RoGattor 600, също е оборудвана с SCR двигатели, със селективна каталитична редукция, които отговарят на най-високите екологични изисквания на ЕС.

 

Друга иновация в тази машина е поставеният високо зад кабината въздушен филтър, който е на такова място, че е невъзможно попадането в него на прах и замърсители, за разлика от други машини при които въздушният филтър е поставен в предницата им и трябва да се почиства и сменя често.


Революционното шаси на една греда предоставя уникална стабилности маневреност на машината. Тук сме свидетели на много голям радиус на завиване до 35 градуса , който е и най-големия на пазара до момента и се дължи именно на това, че шасито е поставено на една греда. Освен това тук може да видим и окачването , което е напълно независимо и осигурява най-гладкото движение и съществено допринася за стабиното положение на пръскащите щанги. Изключително важно е да подчертаем, че чрез абсорбиране на значителна част от вибрациите чрез окачването на шасито, ние всъщност превантивно намаляваме риска от вибрации и нежелано накланяне на пръскащите криле.

 

Освен това ние можем от кабината хидравлично да регулираме работната височина на машината с цел увеличаване на стабилността и свеждане до минимум на риска от нанасяне на щети по реколтата. Патентованото от Challenger окачване Opti Ride гарантира гладко движение върху най-неравните терени, дори при висока скорост. В най-ниската си позиция машината има клиренс от 70 сантиметра.

 

Между колелетата в дясната част на машина е поставен двигателят и задвижващите компоненти. Операторът има достъп до всички модули за сервизна поддръжка, но самият двигател е покрит от предпазна решетка. Позиционирането на двигателя тук е с цел да се компенсира натоварването на тежеста от резорвоара за препарат, чийто обем преобладава в лявата част на машината. По този начин се постига равномерно разпределение и нисък център на тежестта, което прави машината изключително стабилна, и то независимо дали резорвоарът за препарат е пълен или не.


В задната част на пръскачката виждаме резорвоарът за чиста вода. Обемът му е 500 литра, които са напълно достатъчно за измиване на машината и напълно покриват всички законодателни изисквания.

 

При новия RoGattor имаме и авангардна конструкция за окачване на пръскащите щанги. Повдигащото рамо тук е захваното директно към шасито на машината и задния мост. Това е изцяло иновативно решение в тази индустрия, което осигурява изключителна стабилност на щангите. Носещата им конструкция е оборудвана с демпфери, които поемат излишните вибрации и люлеене и осигуряват отличен баланс едновременно във вертикална и хоризонтална посока.

 

Ако погледнем самите пръскащи криле, те са оборудвани със система за постоянно рецелкулиране на препарата, като имаме основна тръба и две допълнителни тръби, които осигуряват постоянен приток на препарат. По този начин ако спрем да пръскаме, мигновенно можем да подновим пръскането по дължината на целите щанги директно с препарат, а не с вода. Освен това с цел комфортната работа и през нощта, крилете на самоходната пръскачка са оборудвани със сини мощни светлини по дължината на пръскащите щанги.


От другата страна на машината се намира станцията за зареждане на преперат, а зад нея са разположени различни задвижващи модули и помпата. Ако погледнем в резорвоара за химикали - той е доста голям, с обем 60 литра и е подходящ за удобно зареждане дори с пудра. Два малки крана с къси маркучи вливат чиста вода и създават водовъртеж и центробежна сила, която разбърква отлично всеки препарат. В допълнение имаме и компактен модул за изплакване на вече изпразнените ботилки с препарат, което гарантира 100 процента използване до последната капка. Също така имаме и дюза, която да почиства самия резорвоар за препарат.

Как контролираме всичко това? Управлението на зареждащата система става по няколко начина. Имаме основен клапан, където задаваме основните функции къде течността да отиде: към щангите, към резорвоара, за самопочистване или към външен резорвоар на ремарке, което може да се теглете от тази пръскачка и е с капацитет до 16 тона. В електронния модул, ние можем да зададем от къде да идва чистата вода: от външен резервоар , от резорвоара на машината или от външен кран. На дигиталния дисплей ние можем да видим какво е количеството на препарат и вода към момента, като също така можем да задедем какво количество вода искаме да постъпи в резорвоара. Така ако зададем пълнене с 6000 литра вода, помпата автоматично ще се изключи при това количество. С поставения най-горе клапан, ние може да определим скоростта на миксиране на препарата или почистване на резорвоара.

 

В долната част са поставени връзките на машината за пълнене с вода и източване на резорвоара. Всички те са на изключително достъпно за работа място. Също така целия този модул е оборудван с осветление за работа през ноща.

 

В горната част на машината виждаме шлюзът за зареждане на резорвоара. Тук е както споменахме и по рано, охлаждащата система и въздушния филтър. Поставени са на изключително лесно за обслужване и сервизиране място. В края на машината в близост до аспуха, виждаме резорвоара за сгъстен въздух. Той е разположен до централната част на щангите, защото всички пръскащи дюзи се контролират с въздух. Работата на пръскащите щанги се контролира с GPS навигационна система, но и също така могат да бъдат управлявани изцяло в ръчен режим. Използването на GPS пир пръскането гарантира значително спестяване на химикали и по-голяма прицизност при работа.

 

© 2012 Трактор.БГ - текст, снимки и видео