Claas бележи спад в продажбите за 2009 с 10,4% в световен мащаб

Claas бележи спад в продажбите за 2009 с 10,4% в световен мащаб

След рекордната по продажби 2008 година, световният пазар на селскостопанска техника претърпя значителен спад в някои области. Немската федерация на инженерите изчислява, че индустриалният оборот е намалял с 25% през 2009 г. Нестабилните пазари на селскостопанска техника, съчетани със световната финансова криза, създадоха несигурност при фермерите и те се въздържаха от големи инвестиции през изминалата година.

На фона на тази ситуация продажбите на Claas бележат спад с 10,4% до 2.9 млрд. евро. Въпреки, че това е 54,7% под стойността, спрямо предходната година, резултатите на фона на ситуацията, са добри. Освен това, Claas e успял да задържи или дори да подобри позициите си на по-значимите пазари.

След период на много добри продажби в началото на миналата финансова година, източноевропейските пазари са претърпели знчителен спад. Руската федерация е засегната особено силно. Растежът на продажбите в германия и в други страни, не са били в състояние да компенсират тези загуби.

В противовес на тази тенденция, в Западна Европа, където продажбите на Claas традиционно са най-високи, оборотът за 2009 е близо 2 млрд. евро. В Централна Европа нивата на продажбите на машини Claas са под нивото на миналогодишните в почти всички региони.

Извън европа продажбите на земеделска техника бележат спад като цяло. Въпреки това, съществуват разлики в тенденциите между отделните региони - докато продажбите спадат в държавите от Централна Азия, тези в САЩ са се увеличил значително.

Все пак негативните тенденции на пазара през 2009 г. няма да продължат до края на  2010 година.  Според Немската федерация на инженерите ще има още 10% спад в продажбите в селскостопанския сектор. Въпреки това обаче първите признаци на стабилизиране на пазара вече се виждат – както по отношение на производствените цени, така и на лихвените проценти и валутните курсове.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Трактор.БГ е задължително!