Claas отчетоха поредна успешна производствена и финансова година

Claas отчетоха поредна успешна производствена и финансова година

 

Изминалата 2012-a бе поредната успешна финансова година за CLAAS.

 

Компанията повиши значително продажбите си спрямо миналата година. За 2012г. CLAAS успя да повиши продажбите си на селскостопански машини с над 10%.

При 315.6 млн. EUR приходи, ръстът им преди данъци е с почти 24% повече от 2011, когато бе достигнат връх от 255.3 млн.EUR. От Claas отчитат също така брутна печалба, покачваща се до 26.4%.


В основите на невероятният успех на CLAAS Group стои иновативността на компанията и високото ниво на техническа компетентност на служителите. Това се вижда от многобройните награди, които компанията получи през последните 2 години, включително редицата златни и сребърни медали на международни изложения като Agritechnica, EIMA и др.


Инвестициите в бъдещето на Claas, като например тези, направени с цел разширяване и модернизиране на заводите във Франция, Русия и други държави, както и тези, направени с логистични цели, доказват целта на компанията да се разширява постоянно. Гореспоменатите инвестиции се оценяват на €127 млн. Заедно със €177млн. за проучвания и разхои по производство, общо инвестиците за 2012 г. скочиха до €304млн.

 

Високите селскостопански приходи в страни като Германия, Франция и Великобритания оказаха позитивно влияние върху продажбите на новите модели селскостопанска техника Claas. Централновропейските пазари за селскостопанска техника отбелязаха много добри темпове, докато развитието на източноевропейските пазари бе нестабилно.

 

През 2012г. CLAAS отбеляза висок ръст на продажбите на комбайни в Северна Америка, чиито темпове обаче засега не могат да бъдат достигнати при продажбите на трактори. Независимо от тези събития, това бе компенсирано изплащания по посевни застраховки, субсидии и високи цени на зърното.

 

През изминалата финансова година, CLAAS инвестира €177млн. в разработване и развитие на нови модели, което е нов рекорд за компанията. Примери за това са новите модели трактори ARION 500 и 600, презентацията на новото поколение комбайни LEXION през лятото на 2012, както и безбройните иновации в областта на балиращата и фуражоприбиращата техника.

 

Високите цени на селскостопански продукти значат приходи за фермери, както и силно намерение за инвестиция на част от клентите на CLAAS. Трендът до известна степен може да бъде повлиян от климатични условия и рестрикции по отношение на търговията, както и бъдещето развитие на еврото, но пък от CLAAS не смятат, че някое от тези неща може фундаментално да промени начина, по който стоят нещата. Компанията очаква добри приходи, но пък не толкова добри като през 2012. Високите разходи по програмата за развитие, както и продължаващото в момента разширение на продажбите ще се отрази на финансовата част през 2013.

 

© 2013 Трактор.БГ