CLAAS представя новото поколение овощарски трактори NEXOS

  • 19.08.2022 19:04
  • 2574
  • 0
  • Новини
CLAAS представя новото поколение овощарски трактори NEXOS
Специалните култури като лозята и овошките, както и комуналните дейности, изискват използване на малки, маневрени трактори с мощни двигатели, които предлагат на водача високо ниво на комфорт през целия работен ден. Новите серии на доказалите се вече овощарски трактори CLAAS NEXOS отговарят напълно на всички тези изисквания.
 
Освен мощните двигатели, компактните размери и голямата маневреност, новите модели притежават множество практични решения за прикачване на различни инвентари отпред и отзад, нова трансмисия и оптимален комфорт в кабината. CLAAS представи за първи път новия NEXOS по време на изложението EIMA 2016, проведено от 9 до 13 ноември в Болоня, Италия.
 
Мощни двигатели
Новото поколение NEXOS включва 14 модела с различни мощности и размери. Всички нови модели разполагат с плавно работещият, 4-цилиндров двигате FPT, който има висок въртящ моменти и много ниски вибрации.
 
Мощностният диапазон на двигателите е от 75 к.с. до 112 к.с. или до 103 к.с при NEXOS VE, който е разработен специално за работа в тесни редове с лозя. Най-мощните модели 250 VL и 250 F, с двигатели с мощност 103 к.с. и CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM) предлагат допълнителна мощност от 9 к.с. по време на работа с ВОМ или транспорт и постигат въртящ момент от 440 Нм. Това прави новите серии NEXOS приблизително с 10% по-мощни от предишните.
 
 
Задаване на оборотите на двигателя само с докосване на бутон
С електронната система за впръскване на горивото Common Rail, NEXOS предлага серийно запаметена скорост на двигател, а като опция се предлага и втора запаметена скорост. Оборотите на двигателя могат да се настройват прецизно, само с натискнане на един бутон. За работа с инвентари, задвижвани от ВОМ-а, това гарантира на-правилна скорост и висока ефективност по всяко време. При новите двигатели интервала за сервизна инспекция е увеличен от 500 на 600 моточаса.

Технически характеристики на двигатели на NEXOS

 

Технология за оптимално управление на вредните емисии, независимо от компактните размери 
Размерите на различните версии на NEXOS започват от 1,00 м външна ширина при модела VE, предназначен  за тесни междуредия, 1,26 м при модела VL за по-широки междуредия от лозя и ширини от 1,45 м при модела F за работа в овощни градини.
 
 
Независимо от компактните размери, двигателите на всички модели са оборудвани със системи за преработка на вредните емсии от последно поколение  - филтър за твърди частици (DPF), каталитичен конвертор и система за рециркулация на отработените газове с охлаждане, отговаряйки на стандарт за вредни емисии на ЕС IIIB (съпоставим с Tier 4i).
 
 
„Тясна талия“ за по-добра маневреност
Всички нови модели притежават отличителна черта, характерна за формата на рамата пред и зад предната ос – т. нар. „.тясна талия“, която се е превърнала в запазена марка при големите трактори на CLAAS. Тя позволява по-голям ъгъл на завъртане на предните колела до крайно положение, в резултат на което се постига по-малък радиус на завой.
 
Нависването отпред е намалено с 88 мм, а междуосовото разстояние е увеличено с 50 мм, за да бъдат тракторите още по-маневрени и да постигнат максимална стабилност. Като опция се предлага система за задвижване на четирите колела с автоматично задействане, чрез сензор за положението на волана, която автоматично изключва режима 4WD при завъртане на волана над определен ъгъл и допринася за забележителната маневреност на новите трактори NEXOS.
 
 
Повече комфорт за водача
Значително по-ниският тунел на трансмисията, оптимизираното разположение на контролните уреди и цифровия цветен дисплей на арматурното табло, допринасят за постигане на по-голям комфорт за водача. NEXOS F се предлага и във версия без кабина.
 
 
Нова трансмисия
На разположение е и нова предавателна кутия, при която механичния делител с 24 предавки напред и назад е комбиниран с реверс REVERSHIFT, работещ без необходимост от използване на съединител. Той се управлява от електронно контролиран многодисков съединител с намалено износване. Петте различни трансмисии предлагани при NEXOS включват също такава с 24 F / 12 R с REVERSHIFT и TWINSHIFT трансмисия (2 предавки под товар) при най-добре оборудваните модели. 
 

Трансмисии NEXOS

Нови решения за навесване отпред
Новите опции за навесване отпред предлагат много детайлни решения за по-голяма гъвкавост. Допълнителни хидравлични изводи за клапани и линия за свободно връщане, разположени директно върху предния навес се предлагат като опция за всички модели. Като алтернатива на конвенционалния ВОМ с 1000 об/мин., за новите модели NEXOS се предлага също и икономична скорост от 540 об/мин., подходяща за някои инвентари,прикачени отпред.
 
Хидравлична система за всяка ситуация
Новият NEXOS се предлага с две различни хидравлични системи. При първия вариант хидравличната помпа с дебит 60 л/мин. осигурява захранването на всички хидравлични консуматори.
 
Когато е необходимо по-сериозна консумация и за комбинирани операции, се предлага варинат с 2 помпи - едната с дебит 60 л/мин, захранваща хидравличните двойки клапани, а другата с дебит 27 л/мин, захранваща задната навесна система.
 
 
Предлагат се до 4 двойки механични клапани. Допълнително могат да бъдат поставени и до 4 електро-хидравлични двойки клапани. Те се управляват от два бутона и от четирипътния контролен лост ELECTROPILOT. Всички електронни клапани имат контрол на дебита, а бутоните за управление имат и контрол на времето.
 
Тегло, ограничено до 3,5 т
Допустимото общо тегло на NEXOS може да бъде ограничено до 3,5 т и по този начин в някои държави да се управлява с шофьорска книжка за автомобил. Това е особено важно при извършването на комунални услуги.
 
Новият CLAAS NEXOS ще започне да излиза от производствената линия от пролетта на 2017 г.
NEXOS, както и всички продукти на CLAAS, може да намерите при официалния представител на марката за България, фирма РАПИД КБ ООД, тел. 02/400-80-10, www.claas.bg.
Добави коментар