Claas произведе 450 000-я си комбайн Lexion

Claas произведе 450 000-я си комбайн Lexion

Немската фирма CLAAS отбеляза производството на 450 000-ния си комбайн Lexion.

 

Акционери, членове на управителния съвет и 350 работници на фирмата се събраха в гр. Harsewinkel, за да отпразнуват това важно събитие в производството на емблематичната за Европа и особенно за Северна Америка серия зърнокомбайни Claas Lexion.

 

Освен рекордната бройка произведени зърнокомбайни, от Claas отбелязоха и друг повод за празнуване -  производството на 10 000-ния комбайн от серията TUCANO, която пък е изключително популярна за клиентите на фирмата в Източна Европа. На практика и двата комбайна не се сглобяват напълно в Harsewinkel, но се доставят там на части.


Компонентите на LEXION за САЩ се доставят от Harsewinkel до представителството на CLAAS в Омаха, Небраска, където машините се сглобяват напълно. Причината за това е, че изпращането на машината на части е по-рентабилно от транспортирането на завършените машини с камион и кораб. Claas TUCANO пък ще бъдат доставяни до Краснодарския регион, на брега на Черно море - най-големия зърнопроизводствен район на Русия, където от 2007 г. се строи фабрика на CLAAS, в която ще се сглобяват комбайните.


В момента CLAAS произвеждат четири основни серии комбайни, които имат редица модели и модификации. Това са DOMINATOR, AVERO, TUCANO и най-високо рейтинговия модел LEXION. "Малкият брат" на LEXION - TUCANO, се произвежда от 2008 г. и покрива основния сегмент в средния и по-горен клас зърноприбиращат техника. В компактния клас AVERO и DOMINATOR пък са подходящи за по-малки и средни ферми, които целят да имат свой собствен машинен парк. CLAAS произвежда първияси  комбайн LEXION през 1995 г. Тогава моделът Lexion 480 е можел да жъне повече от 40 тона пшеница на час. Днес, след натрупания дългогодишен опит, капацитетът на жътвата при комбайните се е удвоил. През 2011 г. LEXION 770 TERRA TRAC пък постави Световен рекорд, като ожъна 120 тона за час. Това е и най-мощният комбайн до момента в Света.

 

 

 

© 2013 Трактор.БГ