Време е за подготовка на трактора за сезона

На какво да обърнете внимание, за да може да извлечете максимума от своята агротехника

Време е за подготовка на трактора за сезона

pixabay.com

Искате ли да имате сезон без излишни технически дефекти на трактора? Тогава не подценявайте подготовката на машината, напомня сайтът Agroportal24h.cz.

 

Производителите на земеделска техника понесоха шоков удар

 

Специално по-старите трактори имат нужда от предсезонна подготовка. Така те ще ви се отплатят с безпроблемна работа през следващите месеци.

 

На първо място е необходимо да проверите работните течности. Като при всички машини, липсата им може да доведе до неизправност на някои части и дори до тотално излизане от експлоатация.

 

Проверете и ако е необходимо, долейте моторно масло. Така ще пощадите двигателя от щети. Обърнете внимание на маслените и горивните филтри. Когато са стари, те са способни да причинят фатални последици.

 

Хвърлете око на въздушния филтър, проверете маслото в хидравликата. Ако е необходимо, добавете вода в охладителя. Ниското количество вода в охлаждащата система би причинило прегряване на двигателя. И разбира се, не забравяйте да проверите нивото на резервоара за гориво. Ако забележите изтичане на експлоатационни течности, веднага пристъпете към ремонт.

 

Следващата стъпка е проверяване на състоянието, напрежението и износването на клиновите ремъци. Пренебрегването на тази операция може да ви коства деактивиране на важни компоненти на двигателя.

 

Проверете и при нужда регулирайте спирачките. За по-добра работа и функциониране на трактора не пропускайте смазването.

 

Преди шофиране проверете налягането в гумите. От него се влияе движението на машината и сцеплението. След като седнете зад волана, проверете функционалността на таблото и стабилността на седалката на водача.

 

И накрая - проверете цялото осветление на трактора. Тази проверка винаги трябва да се извършва, преди да се включите в пътната мрежа, за да елиминирате евентуални злополуки и да повишите ефективността на работа.

Добави коментар