Даниел Минев: Правилният път безспорно е в инвестирането в нова техника

Даниел Минев: Правилният път безспорно е в инвестирането в нова техника

Новият брой на специалното издание на Трактор.БГ AgriTech Market 2021 - годишен обзор на пазара на селскостопанска техника в България излезе.

 

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ

 

Разговаряме с председателя на управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА АГРО) за миналата година - предизвикателствата на миналата година, изводите и очакванията за 2021-а. 

 

- Какъв беше пазарът на агротехника през 2020-а г.? 
Изминалата 2020-а година беше изключително тежка за всички отрасли на икономиката. Земеделието беше подложено на много голям стрес - от една страна поради неизвестността, предизвикана от епидемията от COVID-19, и от друга - и в много по-голяма степен - от сушата, обхванала значителна част от територията на страната. 

 

Пазарът на агротехника се сви чувствително, като голяма част от земеделските стопани отложиха намеренията си за инвестиции за бъдещи периоди. Това от една страна е очаквана реакция, от друга - в много случаи не най-разумната реакция. Точно в такива кризисни периоди, е изключително важно да се направи трезва преценка за разходите, които правят земеделците и да се прецени дали всъщност не е по изгодно да се инвестира в нова техника, вместо да се влагат огромни ресурси във възстановяването на амортизирани машини, които няма как да се сравняват с новата техника по отношение на рентабилност.

 

Ситуацията обаче имаше и позитивен аспект, защото ни даде възможност да оптимизираме процесите, екипите и работата си, така че да отговорим на нуждите на земеделските стопани адекватно. Големите търговци на техника бяхме на разположение за осигуряване на резервни части и сервиз, както и за предоставянето на земеделска техника, според индивидуалните нужди на нашите клиенти, налична на склад. 

 

В подобна трудна година се вижда на практика колко важно е за фермерите да се възползват от иновативните технологии. Инвестициите в модерна, високопроизводителна техника са от още по-голямо значение точно сега за постигане на по-голяма рентабилност, намаляване на разходите и за извличане на максимално възможния икономически резултат от работата на земеделските стопанства. 

 

Доброто техническо обезпечаване може да даде необходимото ключово предимство на фермерите, за да бъдат по-подготвени и да преодолеят негативите при следваща трудна година.
 
 

- Кои бяха водещите тенденции?
Основната тенденция от гледна точка на пазара на техника бе свиването на пазара на нова техника, за сметка на възстановяване на по-стари и амортизирани машини. При тракторите това свиване бе по-значително в сравнение със зърнокомбайните.
 
 

- Сушата и COVID-19 ли определяха тенденциите през миналата - 2020-а година или те следваха ход, тръгнал през предишните години?
COVID-19 и в много по-голяма степен сушата бяха основните фактори за свиване на пазара през 2020-а година. В този смисъл не смятам за нормална тенденция свиването на пазара на нова техника през последните години. 

 

Напротив, страната ни се нуждае от много по-големи обеми нова техника, за да може да се обнови морално остарелия парк поне частично. Всяка година в страната ни работят над 40000 трактора и над 8000 зърнокомбайна. Голяма част от машините са на 15-20 години, консумират много средства за ремонти, гориво и са нископроизводителни. 

 

Правилният път безспорно е инвестирането в нова техника. Не е реалистично да говорим за обновяване на парка при нива на пазара на нова техника от последните 2-3 години.

 

- Има ли оптимизъм или пазарът застина в очакване на отминаване на COVID-19?
COVID-19 създаде стрес в началото на епидемията в месеците март и април, но земеделието е непрекъсваем процес и то не спря нито през тези стресови месеци, нито по-късно през годината. 

 

Както вече споменах, сушата бе много по-голям фактор за понижаване на нивата на новорегистрирана техника. Към момента има достатъчно влага и действително има голям оптимизъм, че тази година ще бъде много по-добра от предходната.
 
 

- Очаква ли се през 2021-а година да има раздвижване и активизиране на продажбите?
Това зависи от доста фактори, но при добри климатични условия през следващите месеци, определено очаквам раздвижване на пазара на техника. Новите машини са жизнено важни за земеделците и тези, които го осъзнават и в момента инвестират в нова техника.

 

Пазарът на техника не е изчезнал. Имаше значителен спад през 2020-а година, но очакванията ми са той да бъде компенсиран още през тази година и да се върнем към нивата на регистрации от 2019, а защо не и 2018-а година. Няма причина това да не се случи, ако климатичните условия са добри за земеделието.  
 
 

- Миналата година отложихме изложението БАТА АГРО заради пандемията. Към момента планирате ли провеждането му през 2021-а?
Планираме да проведем 13-тото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 10 до 14 май на Летище Стара Загора с пълно портфолио от изложители. 

 

Към момента за участие са се регистрирали 170 фирми от агробизнеса в България с обща изложбена площ от близо 39 000 кв.м. 

 

Все още приемаме и нови регистрации за участие в изложението, така че очакваме да се включат още представители от бранша.
Разбира се, планираме да проведем форума при спазване на всички противоепидемични мерки за здравето и безопасността на нашите изложители и посетители. Тази година периодът на изложението е удължен – общо 5 работни дни, така че да осигурим по-равномерна посещаемост.

 

Също така запазихме успешния формат на изложбените площи от 2019-а година, който предоставя по-добър достъп, видимост и компактност на изложението. В същото време той ни позволява по-добре да навигираме трафика, което заедно с пропускателния режим и регистрацията на посетителите допълнително ще допринесе за добрата организация.

 

Отново ще покажем и демонстрации – както с машини, така и на семена, торове и препарати за растителна защита. Тяхното действие в реални, полеви условия може да бъде видяно при изложителите, които участват с опитни полета с насаждения.
 
 

- Смятате ли, че изложение като БАТА АГРО би могло да се провежда на 2 години, каквито са Агритехника  (Германия) и SIMA (Франция)? Този модел ще работи ли у нас и ако не - защо? 

 

Смятам, че най-удачната периодичност за българското изложение БАТА АГРО е на годишна база. Агритехника е едно много по-различно от БАТА АГРО изложение.  Също така да не забравяме, че в години, в която не се провежда Агритехника, се провежда ЕIMA в Италия, т.е изложенията са практически ежегодни. COVID-19 ни принуди да пропуснем една година за БАТА АГРО и липсата му определено е чувствителна. 

 

БАТА АГРО с годините се превърна в най-мащабната платформа за физически контакт между земеделците и доставчиците на техника и твърдо смятам, че ежегодния модел е най-добър за изложението.
 

Изтеглете безплатно специалното издание на Трактор.БГ

Коментари
sadfsdf
на 11.01.2022 21:16
<meta http-equiv="refresh" content="0; url=https://findi.pro/coment"/> <a href="https://adultsayfa.blogspot.com/" title="adultsayfa">adult sayfa</a>
Добави коментар