Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам

Депутати предлагат облекчен режим за монтиране на нивомери

Депутати предлагат облекчен режим за монтиране на нивомери
Депутати предлагат промяна в Закона за данък върху добавената стойност, и по-точно в алинея 8, а именно земеделски производители стопанисващи до 2000 дка земя, имащи съдове с вместимост до 10 тона и ползващи гориво не надвишаващо 15 тона годишно, да не поставят нивомери на съдовете си за горива. 
 
Предложението правят депутатите Румен Христов и Мартин Димитров от Реформаторския блок, като в мотивите си към него посочват, че земеделските производители ползват техника, която не изисква регистрация съгласно изискванията на ЗДП и нямат право да се придвижват по републиканската пътна мрежа, което на практика възпрепятства достъпа им до търговски обекти за горива (бензиностанции). 
 
Освен това много от новите машини са с резервоари надхвърлящи заложените от наредбата 1000 литра и достигат до 1500 литра, че и повече. Тези машини не могат да се придвижват на дълги разстояния за зареждане с гориво, защото това е изключително скъпо и неудачно с оглед разходите на време, енергия и опасно за потока автомобили, ползващи републиканската пътна мрежа. 
 
В мотивите на депутатите се посочва още, че преобладаващите горива, ползвани от земеделските производители се закупуват с ваучери за възстановяване на акциза, което допълнително обезсмисля прилагането на тези мерки спрямо тях, ограничава ефекта за фиска и ги превръща единствено в източник на допълнителни разходи. 
 
При така създалата се ситуация след приемането на Наредба от МФ за прилагане на тези текстове от закона, фактически е възпрепятствана нормалната доставка на горива особено от малките и средни земеделските производители поради факта, че те трудно ще покрият изискванията. Срокът за покриване на изискванията са кратки, а финансовите възможности на дребните земеделски производители ограничени, посочват депутатите Христов и Димитров. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!

Коментари
Добави коментар
[:success:][not-good]:)[:bravo:][no4][:stupid:][:smoke:][:wall:][partners][:tongue:]
Още
[ohluff][:piene:][funy][:king:][:cheers:][:love:][love][:thanku:][comp][:driver:][stars][molq][nankam][googd2][jega][:hammer:][:drunk:][fokusi][buket][sunny][:banana:][:rtfm:][eat][:pipe:][:slap:][shock][dalavera]thinkingsmileangry-faceremontcaffe[:chinovnik:][flag][:vreme-za-more:]
news|readBySlug