ДФЗ ще договаря проекти с 39 т. по мярка 4,1 Инвестиции в стопанстват по ПРСР (ВИДЕО)

ДФЗ ще договаря проекти с 39 т. по мярка 4,1 Инвестиции в стопанстват по ПРСР (ВИДЕО)
428 проекта по първия прием на мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства вече са обработени от Фонд Земеделие, като в този брой са подписаните договори и одобрените с предстоящо подписване на договор. Това обяви по време на Четвъртата национална среща на земеделските производители изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов, предаде Фермер.БГ. Одобрената субсидия по проектите е над 143 000 000 лв. 
 
37 е броят на отхвърлените проекти по мярката като недопустими, а 20 са оттеглени. Обработват се още 404 проекта. 
 
„В момента в 100-те% паднаха на 42 точки. Моята прогноза е, че ние ще слезем и до 39 точки, където имаме немалко проекти. В момента, в който достигнем първите проекти с 39 точки, в комуникация с МЗХ, ще допълним бюджета от тези 150 000 000 евро и ще договорим и проектите с 39 точки. Нашата цел е до края на този месец да затворим първите 730 проекта, които раздадохме още в началото. В последствие ще бъдат раздадени и тези, които са с 39 точки“, обясни Порожанов.


 
Проектите по първия прием по мярка 4,1 основно са свързани със закупуване на техника и и при плодове и зеленчуци, и при биопроизводство –  над 70% от проектите е за покупка на техника за овощарство, градинарство, животновъдство. Има около 20 по-малки и по-големи проекти в говедовъдния и овцевъдния сектор, отчете Порожанов.
 
Изпълнителният директор на ДФЗ не пропусна да каже, че „за съжаление, отново се сблъскваме  с проекти с опити за манипулации. Тези манипулации и опити за заобикаляне на правила, идват предимно от консултантите“.  Отново са констатирани проблеми с цените на техника.  Тези проекти се разследват. Правят се и много опити за изкуствено разделяне на проекти. 
 

© 2016 Всички права запазени. Позоваването на Трактор.БГ е задължително!