Димитър Мачуганов добавя стойност на стопанството с преработка на люцерна

Зърнопроизводителят тества най-новата балопреса на Case IH

Димитър Мачуганов добавя стойност на стопанството с преработка на люцерна

Димитър Мачуганов е един работещ човек на 52 години с две прекрасни внучки и амбицията да развива семейния бизнес. Така се определя той самият, като споделя, че е истински щастливец, защото има най-големия стимул за работа днес – приемствеността в семейната компания в лицето на своя син Андрей Мачуганов, който е рамо до рамо с него. 

 

Стартира видео поредица: „Истории за успеха – как земеделците работят с Case IH“

 

Не идваме за първи път в стопанството на Димитър, няма и да е за последен. Тук винаги има какво да се види и научи, защото стопанства като това са пример и стимул за всеки, в чиито гърди тупти фермерско сърце.

 

 

Какво мотивира и вдъхновява Димитър Мачуганов?

 

Димитър Мачуганов: "Знаете ли, човек не трябва да спира да се развива, защото животът е един малък миг и всеки пропилян ден на този свят е невъзвръщаем по никакъв начин и не може да го компенсираш. Затова моята максима е да се живее на максимални обороти и да се работи на максимални обороти. Животът е един и е кратък и трябва да го използваме пълноценно. Бъдещето в нашата фамилия, защото нашият бизнес е семеен, е насочено към укрепване на това, което сме постигнали, да го опазим и доразвием."

 

Няма как да не попитаме Андрей защо застава зад баща си и избира земеделието пред много възможности за един млад човек.

 

Андрей Мачуганов: "Изборът ми да се занимавам със земеделие се случи много плавно и постепенно, когато започнах да помагам на баща ми, да се уча и да се занимавам с различните части от бизнеса. Мога да кажа, че въпреки близо 10-годишния ми вече опит в тази дейност продължавам да се уча. Избрах земеделието, защото то е едно голямо предизвикателство, а работата за един човек трябва да бъде такава."

 

 

От типично зърнопроизводство Димитър Мачуганов и синът му развиват дейността на стопанството до едно следващо ниво – производство и преработка на висококачествена дехидратирана люцерна и пелети. Те вече изнасят своята продукция в над 16 държави, а брандът им е разпознаваем като гаранция за високо качество.

 

За изминатия път, решението за преработка на произведената продукция и предизвикателствата Димитър и Андрей Мачуганови споделиха следното.

 

Димитър Мачуганов: „Диверсификация е думата, която ни накара да се замислим какво да променим в нашето стопанство, в нашата култура на работа, в нашия начин на мислене. Предприятието, което успях да съградя със семейството си, е точно предприятие за преработка на люцерна. Защо люцерна? Защо да не продължим да инвестираме в зърнопроизводството? Зърното за нас е постигната тема, а и смятам, че перспективата пред зърнопроизводството не е най-добрата, защото сме в конкуренция с Черноморския регион и много големи производители като Украйна, Русия. Да добавим стойност, трябваше да използваме култура, която е позната и традиционна за България. Така обърнахме поглед към люцерната и съградихме предприятие за преработка.“

 

Андрей Мачуганов: „Люцерната е изключително благодатна култура, но тя има своята специфика. Ние сме в 6-месечна жътва в годината, когато прибираме нашите откоси. Ключът да правим един качествен продукт и да го изнасяме в над 16 държави е това, че сме затворили целия цикъл. При нас нещата започват от обработката на полето, засяването, през прибирането на люцерната, преработката в нашето предприятие, до последващата реализация за крайните клиенти.

 

 

За Димитър Мачуганов партньорството означава доверие

 

Димитър Мачуганов: „Партньорството означава доверие и взаимност. С Case IH сме израснали в нашето стопанство. В началото бяхме малки, сега сме от големите. Няма как с големия бранд, с големия партньор, с който има взаимност, доверие, да не се развиваме. Това е формулата на нашето уважение и партньорство.

 

Поредното свидетелство за партньорството му с Case IH е балопресата LB436 HD, машина №2, произведена в света.

 

Димитър Мачуганов: "Ползваме я вече 10 дни. Видях машината в Хановер по време на Агритехника и бях силно впечатлен. Помолих да я тестваме при нас, защото иновациите и технологичните решения са уникални и са много. Приятно се изненадах, че успяха да я доставят, защото все пак България не е най-големият пазар на Case IH в света и аз не съм най-големият клиент на Case IH в България. И ето, машина № 2 e в нашето стопанство. Другата е някъде по света, където също я тестват, и съм приятно изненадан, че всички тези иновации работят на 100%."

 

 

Кое впечатлява Димитър Мачуганов в „Машина на годината 2020“ – балопресата LB436 HD?

 

Димитър Мачуганов: "Ключов момент си остава качествената машина. Най-иновативното, за което са се погрижили при тази машина, е това, как тя да бъде обслужвана лесно. Почистването, заготовката, приготвянето за работа при една конвенционална машина отнема много време. През цялото време насоките са как да се облекчи този процес и да се случат нещата навреме, лесно и удобно.

 

Но не само дизайнът е променен изцяло и е впечатляващ. Няма как да не споменем редукторното задвижване, че саковете, които носят ролките със сезала, автоматично се повдигат. Самата машина се повдига, за да е лесно на оператора да влезе и зареди евентуално скъсан сезал. От старите машини е взето най-доброто – добрите връзвателни апарати. Повишена е компресията, удължен е целият тунел, от който излизат едни прекрасни тежки бали. А скоростта, с която работи – разликата е осезаема с предходното поколение машини."

 

Питаме производителя какво за него е земеделието.

 

Димитър Мачуганов: "Земеделието за мен е най-пълноценната част от живота ми. Това е тежък, на моменти непосилен труд, но няма по-голямо удоволствие да създаваш живот и да береш плодовете от него.

 

Ако искате да разберете защо Димитър и Андрей Мачуганови избират люцерната за диверсификация на своето стопанство, вижте цялото интервю ТУК

 

За да не пропускате всеки нов епизод, може да се абонирате за YouTube канала или да следите Facebook страницата на компанията.