Двигатели Перкинс от ново поколениe щадят околната среда

Двигатели Перкинс от ново поколениe щадят околната среда

Светът  обръща все по-голямо внимание на екологията и търси варианти да намали вредните ефекти от човешката дейност и индустрията. Земеделието също е обърнало поглед към модерните технологии и машини, които да щадят околната среда.

По този повод вече се изработват двигатели, напълно съобразени с нуждата за по-чиста среда. Такива например са новите модели двигатели от „Perkins“, които ще бъдат влагани в голяма част от селскостопанските машини, които ще се предлагат на пазара след 2012 г., съобщи пред Трактор.БГ Тодор Спасов, който е мениджър „Индустриална техника“ в Елтрак България. Фирмата е официален представител на Perkins и Caterpiller у нас.

Двигателят, който отговаря на всички изисквания за намалени количества изхвърляни изгорели газове, чрез вграден радиатор, етап 3Б на емисиите, беше представен за първи път по време на специализираното изложение в Стара Загора „БАТА Агро“ 2011.

Интересното е, че голямата мощ на двигателя се запазва и то в много компактен вариант.  Той е 6-цилиндров, 4-тактов, редови, със система за намаляване на азотните окиси и система за редуциране на твърдите частици във вид на филтър.

С натрупването на твърдите частици се налага и регенерация, а повечето производители използват специална течност, с която да изгарят частиците. В случая се използва дизелово гориво като оператора на машината дори не усеща този процес в кабината.   Двигателят не е с повишен разход на гориво, a следенето на очистката на вредните вещества в изгорелите газове  изисква и много прецизен контрол. Двигателят е изцяло електронен , тъй като се изисква прецизно подаване на горивото. Оборудван е и с датчици във филтъра за твърди частици и следене на нивото на азотните окиси в изгорелите газове. Двигателят е с турбо процесор с последващо охлаждане.

По всяка вероятност това ще повиши и цената на машините. Според специалистите скокът ще е с около 5-8%. Цената не се диктува само от характеристиките на самия двигател, а и от постоянно нарастващата цена на металите, северноафриканските проблеми, ръстът в цената на петрола и т.н. Самата система за третиране на изгорели газове включва и платинени елементи, които естествено също оказват влияние.

На „БАТА Агро“ 2011 Елтрак представи и телескопични челни товарачи. Фокусът беше върху модел телескопичен товарач Caterpiller TR 407, който е най-популярен и продаваем. Той има товароочистваща хидравлична система, съчетана с бутална аксиална помпа и т.н. Машината е с товароподемна способност от 3,7 тона, като максималната височина на повдигане на товара е 7 метра, може да използва и с различни работни приспособления – хващачи за бали, кофи за зърно, палетни вилици, гребки и др. 

Бяха показани и мини челни товарачи за почистване на ферми и всякакви обори. Също с над 40 вида работни приспособления, които могат да се монтират. Място беше отредено и за една от най-универсалните машини – комбиниран багер-товарач с приложение и в селското стопанство.