ЕК: Отлагайки изпращането на плановете си, страните подлагат на риск субсидиите на фермерите

ЕК: Отлагайки изпращането на плановете си, страните подлагат на риск субсидиите на фермерите

 

Трябва да е ясно едно нещо - по предложението ни новата Обща селскостопанска политика (ОСП) стартира още през януари 2021 г. Към днешна дата нейното прилагане ще започне на 1 януари 2023 г.

 

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

 

Вече имаме 2 години закъснение за ОСП. В този смисъл, ако повече страни членки отлагат изпращането на стратегическите си планове, ще подложат на риск помощта си към фермерите. И мисля, че страните членки знаят за какво става въпрос. Трябва да е ясно, че колкото по-рано го пратят, толкова по-добре. Това коментира експерт от Европейската комисия (ЕК) по време на уебинар на Ag-Press, в който и Агри.БГ взе участие.

 

Темата на събитието бе “Как ОСП се представя и какви уроци научихме?”.

 

Експертите припомниха, че ЕК ще проследява прогреса на стратегическите планове. Важно е да се отбележи, че страните членки трябва да имат таргети и индикатори за резултатите, които искат да постигнат в периода 2023-2027 г. Също така всяка година ще изпращат доклади за свършеното.

 

“ЕК ще разглежда и ще дискутира прогреса с държавите членки. Също така всяка втора година се предвижда ревю за свършената до момента работа. Това ще е и повода на ЕК да пита за представяне на екшън план, така че да е сигурна, че прилагането на политиката върви по стратегическия план”, обясниха от Комисията.

 

Към момента са подадени 19 стратегически плана. Крайният срок беше 1 януари 2022 г., но не всички всички страни членки, в това число и България, успяха да изпратят драфтовете си.

 

“Няма да има проблем що се отнася до честността при оценяване на закъснелите стратегически планове. Трябва обаче да кажем, че ЕК се надяваше да получи всички 28 плана до 1 януари 2022 г. Това не се случи. За нас не е проблем, ако има закъснение от няколко дни или седмица. По-важното е, че имаме проблем с бюджета и съответно субсидиите на фермерите, ако не получим тези планове. А фермерите имат нужда да знаят какво пише в тях, за да бъдат готови за 2023 г.

 

В тази връзка се свързахме и с държавите членки, които все още не са изпратили плановете си. Уверихме ги, че трябва да побързат с изпращането им, така че да гарантират субсидиите за фермерите си. Те ни увериха, че в следващите седмици ще получим плановете им. Едва когато имаме всички стратег планове ще имаме възможност да видим какво ще бъде кумулативното въздействие на ОСП”, добавиха още от ЕК. А ние пък се питаме дали няма да излязат криви сметките на България, след като министър Иван Иванов анонсира, че планът ни ще бъде изпратен чак в края на февруари или март към Комисията?

 

На въпрос на журналист относно адресиране на проблемите в стратегическите планове и справянето с тях от ЕК отговориха:

 

“Да, плановете трябва да адресират проблеми. Ако страните игнорират важни моменти, които ние дадохме като препоръки, ще го отбележим като забележка и ще има нужда от промяна. В момента ЕК прави обзор на получените стратегически планове и ще излезе с информация затова как са се справили те до края на март 2022. Някои от важните проблеми са намаляване на емисиите и пестицидите. Тук обаче трябва да е ясно, че ОСП е политика, която подпомага земеделците за справяне с различни проблеми. Но тук идва и ролята на държавите членки.

 

Няма как само с ОСП да се справим с различните проблеми. Страните трябва да направят свои вътрешни програми, които да подпомогнат процеса. Това е също нещо, за което ще следим в стратегическите планове”, коментираха експертите в събитието.

 

Те заключиха, че един стратегически план трябва да съдържа три основни елемента - посока, скорост на изпълнение и цялостен бекграунд.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 

Коментари
seo servise
на 13.03.2022 13:58
I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business. <a href="https://toleague.top/">토토사이트</a>
williams
на 12.03.2022 13:14
What an amazing site this is thank you so much for sharing keep it up <a href="https://www.jacketpop.com/product/bobby-tarantino-varsity-jacket.html">Bobby Tarantino Varsity Jacket</a>
Добави коментар