ЕК ще намали директните плащания заради лошото управление в МЗХ и РА

ЕК ще намали директните плащания заради лошото управление в МЗХ и РА

Европейската комисия ще спре още пари за българското земеделие заради неизпълняване на регламентите на общността. Това става ясно от писмо на Генералната дирекция по земеделие, с което в телевизия bTV разполагат.

Очаква се да бъдат намалени парите за директните плащания за следващата година. Брюксел вика наши представители следващата седмица, за да дадат обяснения по откритите нарушения.

Според констатациите на Генералната дирекция, обменът на данни между Министерството на земеделието и Разплащателната агенция е лош и Разплащателната агенция не може да гарантира, че използва най-новата точна версия на Системата за идентифициране на земеделските площи за обработка на заявленията. Българските власти са обяснили, че причина за това е софтуерна грешка и това не е довело до сериозни разминавания. Твърдението им, обаче, засега не се приема в Брюксел.

Проверяващите са констатирали още липса на нови ортофотографии, което е довело до неточно очертаване на физическите блокове. Установено е, че земеделските производитоли са били обърквани от различните административни процедури в офисите на министерството и на Разплащателната агенция. Именно това е довело до грешки в подаваните от тях заявления и свръхдекларирането на площи.

Николай Маринов от фонд "Земеделие" обясни, че Европейската сметна палата и Европейската комисия по отношение на работата на Разплащателната агенция като разплащателна агенция имат съвсем леки, коригиращи препоръки.

Нарушения има и при проверките на място и изчисляването на санкции. Заради констатираните нередности следващата седмица Генералната дирекция по земеделие вика за обяснения български представители.

"Ние ще обясним какво сме напрвили и какво сме свършили и какво сме вършили. И, надяваме се, че няма да има санкция", добави Маринов. Експерти от министерството, обаче, обясниха, че целта на разговорите ще е да се спазари въжможно най-малка санкция за България.