ЕП даде зелена светлина на Преходния регламент

ЕП даде зелена светлина на Преходния регламент

 

Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха преходните правила през следващите 2 години и помощта за възстановяване на селското стопанство в размер на 8 млрд. евро. 

 

Съществуващите правила на Общата селскостопанска политика (ОСП) ще продължат да важат до края на 2022 г. Парламентът прокара и мерки, които дават повече свобода на страните членки да подкрепят фермерите особено по време на кризата с COVID-19.

 

Удължава се продължителността на новите многогодишни проекти за развитие на селските райони, които се фокусират върху органичното земеделие и агроекологичните мерки, за повече от три години.

 

Част от общата сделка е също помощта от 8 млрд. евро, която да бъде предоставена на земеделците, производителите на храни и селските райони през следващите две години. Специално за България тази сума е малко над 200 млн. евро.

 

Около 30% от парите за възстановяване ще станат достъпни през 2021 г., а останалите 70% – през 2022 г.

 

Евродепутатите гласуваха най-малко 37% от средствата за възстановяване да бъдат за биологични фермери, агроекологични мерки и хуманно отношение към животните. Най-малко 55% от фонда ще подкрепя инвестиции във ферми за устойчивост и цифровизация, както и за млади фермери.

 

Какво следва? Текстът, съгласуван от евродепутатите и държавите членки и приет в Парламента, все още се нуждае от зелена светлина от Съвета, преди да влезе в сила. Междувременно продължават преговорите между Парламента и Съвета за новата ОСП след 2022 г.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

Добави коментар