ЕС отблокира средствата по САПАРД на Румъния

ЕС отблокира средствата по САПАРД на Румъния

Европейският съюз ще деблокира 171 милиона евро за Румъния за плащания по програмата САПАРД, обяви пресслужбата на министерството на земеделието, горите и развитието на селските райони, цитирана от Аджерпрес. Румъния ще получи писмо от ЕС за деблокирането на средствата по САПАРД, благодарение на което държавният бюджет вече няма да се налага да поема тези плащания, обяви в събота пресслужбата на министерството.

Плащанията по САПАРД за Румъния бяха спрени през лятото на м.г., след като мисия на Европейската комисия установи в началото на юни слабости в системата на мениджмънт и контрол, отнасящи се до упълномощаването на плащания към бенефициентите на програмата.

В средата на миналата работна седмица бъдещият премиер Борисов заяви, че има уверение, че Европейската комисия е взела решение да отблокира спрените средства по програма САПАРД към България. До момента обаче официално потвърждение от Брюксел няма...

Фермер.БГ
припомня, че през 2008 год. ЕК блокира 140 млн. евро по три мерки по САПАРД заради злоупотреби и липса на контрол от страна на ДФ "Земеделие".