Fella пусна на пазара нови модели прикачни косачки

Fella пусна на пазара нови модели прикачни косачки

Fella  представя на пазара своята нова прикачна косачка с транспортно шаси и централен теглич за предстоящия сезон за прибиране на зелени фуражи, съобщиха от фирма Оптиком ООД.

Предлаганите модели SM3065T с работна ширина 3 м. и SM 3575T с 3,5 м., са с опция за палцеви или валцови кондиционери.

Благодарение на централно разположения теглич, косачката може да работи от лявата и от дясната страна зад трактора. В резултат, фермерите могат да косят по най-добрия начин в зависимост от наклона на терена и техните собствени изисквания. Това се извършва без усилие и е много ефективно при полегнали фуражи или когато се прибират краищата на полетата.

Специфична характеристика  на прикачната косачка е голямата височина на повдигане – 600 мм, което се извършва посредством транспортните колела. По този начин се осигурява голям просвет, който е подходящ както за транспорт, така и при преминаване над откосите върху полето.

Свободното окачване на самата косачка върху рамата позволява тя да копира идеално повърхността дори и при най-стръмни терени без да забулдозорява (закопава в терена). Прикачното устройство на SM 3065T / SM 3575 T осигурява отлично адаптиране към терена, щадене на ливадата и икономия на гориво. Новата косачка предлага не само атрактивен дизайн, но и отлично поведение при транспорт и при работа на полето, както и изключително удобство на оператора.

Предпазните щитове се отварят нагоре, което спомага за лесния и удобен достъп до режещата греда и за безстепенното регулиране на височината на косене, което се извършва без инструменти. То осигурява бързо и оптимално регулиране на работната височина при най-разнообразни  условия на работа. Мощността до режещите ножове се предава от редуктор, вграден в режещата греда, който не товари карданния вал и в резултат се постига възможно най-малко износване. Кутията за инструменти е вградена  в теглича  и е удобна за поставяне на инструменти и резервни части. Прикачната косачка с валцов кондиционер е подходяща за листни фуражи, има двойно задвижване и осигурява отличен ефект дори когато преминават големи обеми маса. При разновидността с роторен кондиционер има възможност за настройване на интензивността на въздействие  (на пет степени) без използването на допълнителни инструменти и по този начин се осигурява изключително удобство при прибиране на фуражи при най-различни метеорологични условия.  

Косачките SM 3065T / SM 3575 T са стандартно оборудвани със система driveGUARD. Тази нова система предпазва от претоварване основните елементи на косачката и се предотвратяват повредите й. Благодарение на просто устройство се избягват скъпи ремонти. Режещата греда е сигурно предпазена и се избягват загубите на време за ремонт, а самият предпазен елемент е с ниска цена.
Намиращите се върху терена камъни или други препятствия са досадни, но никога не можем да сме сигурни, че могат напълно да бъдат избегнати. След като веднъж са влезнали в косачката  заедно с потока окосена маса те могат да предизвикат значителни повреди. Това обикновено води до скъпи ремонти и пропиляно време.

Новото устройство на Fella  срещу претоварване, driveGUARD, предоставя решение на този проблем. Елементът driveGUARD се поставя извън режещата греда, непосредствено свързан с косящия диск. Два фланеца са свързани предпазния елемент, а самият той също е конструиран като две части (вътрешен и външен диск). Предпазния момент на срязване  се определя от площта и дебелината на местата предвидени за срязване.

Ако чуждо тяло блокира въртенето на режещия диск, системата  за претоварване driveGUARD се къса в предвидените места. По този начин се прекъсва задвижването и режещия диск е свободен. Когато това се случи този диск е надеждно свързан с режещата греда през цялото време чрез външната част на фланеца и той не може да бъде изгубен на полето.
Предпазният елемент в системата driveGUARD се монтира лесно и фермерите могат да го закупят като резервна част и сами да извършат смяната.

 „Системата driveGUARD на Fella  е просто решение, но облекчава всекидневната, трудоемка дейност  на фермерите и същевременно я прави по-безопасна” казва Бернард Кол, Мениджър R&D във Fella .

Името Fella е нарицателно за иновативни селскостопански машини от немската област Франкония (Нюрнберг) през последните над 90 години. По настоящем Fella  Werke GmbH заема топ - позиция на конкурентния пазар за машини за прибиране на тревни фуражи. С допълващ се набор от ротационни и дискови косачки, сенообръщачки и сеносъбирачки Fella  бележи постоянно ръст на световния пазар. От 2011 година Fella е част от корпорацията AGCO и продължава да се специализира в производството на технологии за събиране на фуражи. Заводът във Фюхт до Нюрнберг вече е Център на AGCO за високи постижения в прибирането на тревни фуражи.