Фермери със стотици трактори протестират в Брюксел

Фермери със стотици трактори протестират в Брюксел

Mлекопроизводители от различни държави докараха стотици трактори по време на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, за да протестират срещу силния спад на цените на млякото. Според тях спадът поставя в опасност професията им. Информацията съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Организаторите в протеста посочват, че в него участват около 1000 трактора и 2000 демонстранти, а според полицията по обяд вчера тракторите са били 700.

Протестиращите запалиха на много места автомобилни гуми на шосето, както и на голям булевард, водещ към квартала с европейските институции. Демонстрантите сa от Германия, Франция, Белгия, Холандия и Швейцария. Кaто цяло обстановката обаче е спокойна, отбелязва АФП.

Стотици служители на силите на реда са разположени на пътя, където са инсталирани бариери и вериги с пирони на шосето, за да попречат на достъпа до сградата, където ще заседават държавните и правителствените ръководители.

Европейските млекопроизводители от месеци протестират с искане да бъдат увеличени изкупните цени на продукцията им чрез ограничение на производството в ЕС, както и чрез финансови помощи.

Германският канцлер Ангела Меркел, която е изправена в страната си пред особено ожесточени протести, обеща да обсъди проблема с колегите си на срещата на върха на ЕС. Европейският съвет официално е посветен на институционни въпроси и на финансовата криза.

Протестите на млекопроизводителите ще продължат и през днешния ден.