Финансирането на техника и прецизно земеделие никога не е било по-лесно!

Причината се крие в партньорството между НИК и ПроКредит Банк

Финансирането на техника и прецизно земеделие никога не е било по-лесно!

Финансирането за прецизно земеделие никога не е било по-лесно, споделя Атанас Вълков от село Голям Чардак. Това е така благодарение на програмата за бърз достъп до кредитиране за земеделска техника и иновации, които фирма НИК разработи заедно с ПроКредит Банк за своите клиенти.

 

Иво Куманов: „Нашата цел е да доставяме работещи решения с осигурено финансиране, които да се изплащат.“

 

В историята на Атанас Вълков ще се припознаят много земеделци. Той е млад земеделски производител, който се стреми към развитие и усъвършенстване на стопанството. Това е и причината той да заложи на самоходната пръскачка Apache AS640 и есенната сеялка Kverneland DL, които взема с финансиране от ПроКредит Банк България ЕАД през месец юни.

 

Повече за новите си придобивки и как те са станали част от стопанския му двор, разказва самият Атанас Вълков.

 

При сеялката се спрях първо на марката KVERNELAND. При нея съотношението качество – цена е много добро. Тъй като сея рапица, имам нужда от две сеялки, за да го правя по-бързо. Работната ширина на машината е 4,5 м. Сеялката за мен е перфектна – лека и бърза.

 

 

За пръскачката наблюденията ми са също отлични. Машината на APACHE е с отлично изпълнение, много изчистена, лесна за работа. Като влезеш в кабината, обхващаш визуално всичко. Като върви по полето, стрелите не мърдат. Изключително стабилна машина, която ще ми върши идеална работа.

 

Не можем да не попитаме защо производител с 4300 дка има нужда от самоходна пръскачка?

 

Отглеждаме рапица и я пръскаме много. Пръскаме и когато е висока. Слънчогледът също ни е важен от гледна точка на пръскане. Затова имам нужда и от самоходна пръскачка и мисля, че машината APACHE AS640 е идеална за моето стопанство. 

 

Самоходната пръскачка за мен е много важна. Миналата година сме пръскали 1000 дка с рапица 10 пъти, а това прави 10 000 дка пръскане само при тази култура. Тази година сме напръскали около 28 000 дка. Много е важно самоходната пръскачка да ти е в ръцете. Има определени моменти през годината, когато трябва да вършиш много работа. Пръска се рано сутрин или късно вечер. Трябва да имаш такава машина и да си свободен да я използваш в точния момент.

 

 

Има ли нещо по-специфично при пръскачката, което дава предимство на полето?

 

Пръскачката има множество предимства – от секционния контрол до задвижването. Всичко в нея е изпипано до последния детайл. Изключително доволен съм и от навигацията Trimble GFX-750, която поръчах заедно с машината. Тя прави работата изключително лесна!

 

Въпрос, който много от вас сигурно си задават, е как земеделски производител като Атанас Вълков с 4000 дка успява да закупи премиум машини и оборудване за своето стопанство?
 
Отговорът е: с помощта на съвместната програма на НИК и ПроКредит Банк, която стартира преди два месеца. Първоначално програмата бе фокусирана върху решенията за есенна сеитба, споделят от НИК. На фокус бяха есенните сеялки Kverneland DL и Kverneland u-drill, които дадоха успешен старт на партньорството и позволиха на много фермери да обновят инвентара си за предстоящата есенна сеитба. 

 

За да бъдат в още по-голяма полза на българските земеделски производители, НИК и ПроКредит Банк продължават успешното партньорството с ново специално предложение – оборудване за прецизно земеделие Trimble при преференциални условия на изплащане.

 

Благодарение на разработената вече преференциална програма на финансиране, гъвкавите условия и 0% първоначална вноска, вече редица фермери могат да направят своята изгодна инвестиция в дисплей за навигация GFX-750 и системата за управление EZ-Pilot Pro. 

 

 

„С кредит от ПроКредит Банк може да се осигури финансиране не само за покупка на машини, но и за инвестиции в решения за прецизно земеделие – управление, навигации, умни инвентари“, споделя Иво Куманов, управител на НИК.

 

Как изглеждат нещата от гледна точка на фермера?

 

„Финансирането стана малко като насън. Неочаквано лесно и бързо. Аз от много години работя с ПроКредит Банк. Доволен съм. Но този път много бързо се случиха нещата благодарение на ПроКредит Банк и НИК. Никакви проблеми нямаше, каквото се бяхме договорили, това се случи. В рамките на няма и 10 дни всичко беше приключило. Надминаха моите очаквания“, доволен е Атанас Вълков.

 

Следващият въпрос, който може би много хора ще си зададат, е „Защо кредит, а не лизинг?“.

 

„Защото е много по-лесно да финансираш иновации през кредит отколкото през лизинг. За някои услуги, като почвеното картиране например, е дори невъзможно. В тази кампания положихме много усилия – както от страна на НИК, така и от страна на ПроКредит Банк, и сме много радостни, че тези общи усилия вече доведоха до реални резултати. Знаменателно е, че вече сме на полето пред машини, които са част от тези резултати, и земеделец с 4000 дка може да си позволи самоходна пръскачка, която е много необходима за неговото стопанство”, споделя Иво Куманов.

 

 Струва ли си да закупиш самоходна машина за 4000 дка земя?

 

„Атанас Вълков е земеделец, който умее да смята. Когато се разпредели цената на самоходната пръскачка в годините, в които тя може да бъде използвана, на практика стигаме до под 20 000 лв. на година. А тази цена е напълно оправдана, за да се осъществят всички необходими пръскания за отглеждането на 1000 дка рапица, 1500 дка пшеница и 1500 дка слънчоглед.

 

Атанас сам дойде при нас и каза: „Трябва ми самоходна пръскачка. Имате ли решение заедно с финансиране?“. Решението беше ясно и аз се радвам, че в момента сме на полето, а не в офиса, което означава, че всички страни сме си свършили добре работата.

 

Ние вярваме, че бъдещето в земеделието е на тези наши клиенти, които умеят да смятат. Затова и нашата цел е да доставяме работещи решения с осигурено финансиране, които да се изплащат”, добавя Иво Куманов.

 

 

Кристиян Дуржев, управител на клон на ПроКредит Банк, разказва повече за партньорството.

 

Защо е важно да имаш добър партньор, който да финансира твоите начинания?

 

С фирма НИК разработихме малко по-специфична процедура за финансиране, която позволява по-бързо и лесно един земеделски производител да има достъп до финансиране на различни видове техника и оборудване, които иска да закупи. Това ни позволява да реагираме много по-бързо и ефективно при нуждата от такава покупка. За разлика от лизинговите дружества ние като банка можем да предложим много по-гъвкави условия.

 

Идеята ни е да финансираме клиенти, които са насочени към иновативно земеделие и подобряване на техния бизнес. Затова и решихме да подкрепим тази инвестиция на Атанас Вълков, който е дългогодишен клиент на ПроКредит Банк. Подкрепяли сме го и в други негови инвестиции, като смятаме, че тази, която е направил с покупката на машини от фирма НИК, наистина имат смисъл за неговото стопанство.

 

 

Защо избрахте точно НИК? 

 

Избрахме НИК, защото те предлагат нови машини и в същото време покупките са съпроводени с консултации. Те подбират най-доброто за всеки земеделец, съобразено с неговите нужди. Това е, което правим и ние като банка – предоставяме на земеделеца най-доброто, съобразено с неговите нужди.

 

Каква е причината земеделците да изберат кредит, а не на лизинг?

 

Финансирането на техника с банков кредит, а не с лизинг, позволява то да се случи доста по-бързо и гъвкаво. Кредитът позволява финансиране до 100% от размера на инвестицията, дори и допълнително финансиране за ДДС-то по такава сделка. Също така банката може да реагира по-гъвкаво относно времевите периоди като срок на изплащане, като обезпечения по кредита. Могат да се измислят много различни продукти, които да отговорят на възможностите и изискванията на всеки земеделски производител.

 

Земеделието е устойчив бизнес, в който е важно да може да разчиташ на своите партньори дълго време. Това означава да имаш винаги до себе си консултант, който да те посъветва коя техника и оборудване е най-подходящо за размера на твоето стопанство и кой тип финансиране е най-изгоден в дългосрочен план за теб. 

 

Устойчивостта се проявява с годините и екипите на НИК и ПроКредит са наясно с това, тъй като и двете компании имат дългогодишен опит в сектора.

 

„В ПроКредит Банк финансираме клиенти повече от 15 години, които се занимават със земеделие. Това, което научихме през тези години, е, че това е сектор, в който всяка година е различна. И е важно да се реагира във всеки един момент по подходящ начин, така че да може да се запази бизнесът на клиента. Като всяка една банкова институция можем да предложим промяна на срока на погасителни вноски, на срока на финансирането или допълнително финансиране, което би помогнало бизнесът да продължи да съществува и да се развива,“ споделя Кристиян Дуржев като заключение. 

 

„В НИК се стремим да доставяме работещи решения на своите клиенти вече 18 години, като за този период много от фермерите са се превърнали от наши клиенти в наши приятели. Тук не говоря само за себе си, а за всеки един член на нашия екип. Доверието е плод не само на съвместните успехи, които не са малко, но и на подкрепата в трудни моменти. Ние в НИК се гордеем с това, че за нас работата е повече от доставката на една машина или GPS. Работата за нас е призвание и то е да помагаме на фермерите да произвеждат повече продукция с по-малко средства,“ убеден е Иво Куманов.

 

Повече информация за прецизните технологиите и интелигентните решения на НИК може да получите на www.nik.bg.